fbpx
Kaupunkiuutiset

Terijokelaishuvilan saneeraus on iso urakka

Joni Mansikka aloitti puoli vuotta sitten ison projektin, kun hän alkoi suunnitella ostamansa terijokelaishuvilan täydellistä peruskorjausta ja talotekniikan nykyaikaistamista Rautatienkadulla.

Lähes kymmenen vuotta Urjalasta asti Hämeenlinnassa töissä käynyt Joni Mansikka teki perheineen (vaimo ja kolme lasta) keväällä ison päätöksen.

– En ollut koskaan suunnitellut, että alan saneeraamaan vanhaa taloa. Sijainti ja talon koko ratkaisivat, kun tein ostopäätöksen saman tien viime helmikuussa. Saimme asunnon hallinnan muutamaa kuukautta myöhemmin, Mansikka kertoo.

Mansikan ostos oli asuinpinta-alaltaan 244 neliön terijokelaishuvila, jonka tontti on kooltaan lähes 1800 neliötä. Lisäksi talossa on tavaroiden säilytykseen suuret vinttitilat.

Mansikka muutti perheineen Hämeenlinnaan kesällä vuokralle saneerausoperaation ajaksi.

– Talo on siirretty tälle paikalle 1920-luvulla Terijoelta (luovutetusta Karjalasta). Nyt purkutöiden aikana on löytynyt sanomalehtiä 1900-20-luvulta sekä lippua ja lappua 1890-luvulta.

– Kaikki vanhat eristeet imettiin pois suurtehoimuautolla ala-, väli- ja yläpohjasta. Turvetta, savea ja purua oli poistettavaksi jopa 40 senttiä paksu kerros. Suurtehoimurilla kertyi kaikkiaan seitsemän tankkiautollista eristejätettä. Yhteen autolliseen mahtuu 20 kuutiota eli yhteensä 140 kuutiota eristeitä poistettiin.

Käytännössä purkutyöt on nyt tehty.

– Useiden rakennekerrosten purkaminen oli myös valtava homma. Pinkopahvien, lattialautojen ja lastulevyjen purkamisesta kertyi 6-7 siirtolavallista purkupuuta.

– Rossipohjarakenteet, yläpuoli ja rungot on käyty huolellisesti kauttaaltaan läpi. Ikkunat vaihdettiin vastaavalla ristikkorakenteella nykyaikaisiksi ikkunoiksi pitsitalon Jugend-tyylillä.

Rakennustyöt alkavat

Alkuperäiset kaakeliuunit ovat käytössä. Maalämpö kiinteistölle porattiin äskettäin.

– Vielä kaivinkone tulee ennen talvea kaivamaan putket kaivolta sisälle. Samalla uusitaan vesi- ja viemäriputket. Salaoja- ja sadevesijärjestelmien päivitys jää näillä näkymillä keväälle, Mansikka kertoo.

Nyt kun hirsirakenteinen talo on revitty auki, alkaa varsinainen rakennustyö.

– Puhallusvillat tulevat lattioihin ja yläpohjaan. Tilojen käyttötarkoitukset muuttuvat alkuperäisistä. Molempiin asuinkerroksiin tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Lattialämmitysputkien päälle valetaan kipsivalulattiat.

– Tähän mennessä ei ole tullut mitään suuria yllätyksiä. Rossipohja ja hirsirunko olivat erittäin hyväkuntoisia.

Mansikka on budjetoinut noin 200 000 euroa koko remonttiin. Tavoitteena on, että talo olisi asumiskuntoinen jo ensi kesänä.

Julkisivuremontti on ensi kesän tai tulevaisuuden suunnitelmissa. Kuitenkin jo tänä syksynä katto huollettiin ja maalattiin. Samassa yhteydessä katolle asennettiin uudet talo- ja lapetikkaat sekä kulkusillat.

– Rakennusvaiheessa käytetään ulkopuolisia ammattilaisia tarpeen mukaan. Olen käyttänyt tietyissä töissä alan ammattilaisia kuten perinnerakennemestareita. Talotekniikan suunnitelmat ja pohjaratkaisut on mietitty yhdessä ammattilaisten kanssa.

Oma erikoisuutensa oli se, että purkutöiden aikana vinteiltä löytyi paljon vanhaa tavaraa mm. kranaatinsytytin ja patruunoita.

– Onhan tämä iso projekti, mutta kun sentti sentiltä käydään joka paikka läpi, niin hyvä tulee. Tästä tulee asunto ja talo pitkäksi aikaa. Lisäksi saadaan säilytettyä vanha arvorakennus, Mansikka sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset