fbpx
Kaupunkiuutiset

Tervaskanto Alpo polttaa puunkannoista tervaa

Alpo Mäkisen vuosittain puusouvi renkolaisten tervaskantojen kanssa huipentuu ensi viikon perjantai-iltana, kun Kaloisten kylätalolla sytytetään perinteinen tervahauta. Viikko sytyttämisestä tarjolla pitäisi olla 600–800 litraa kantotervaa. Yksi suurimmista ostajista on Hämeenlinnan kaupunki.

Tervapolton vaikeimmaksi kannoksi kaskessa on puolestaan osoittautunut byrokratia ja viranomaiskäytännöt.

85-vuotiaan Alpo Mäkisen ensikokemukset tervanpoltosta ovat omasta nuoruudesta, kun hänen isänsä poltti tervaa Hattulan Vuohiniemessä. Mäkinen päätti elvyttää perinteen siirryttyään eläkepäiville parikymmentä vuotta sitten. Opissa ovat olleet omat pojat, joten perinne jatkuu.

– Jouluun mennessä olen hakannut seuraavan kesän kannot polttokuntoon. Nämä tervakset olivat viime jouluna valmiina kasoissa, Mäkinen viittaa kyläläisten talkoilla kasaamaan tervahautaan.

– Onneksi koneet ovat nykyisin apuna keräämisessä ja isompien pilkkomisessa. Kirveellä napsin kuitenkin kaikki polttokuntoon, itsekin varsinaiseksi tervakannoksi osoittautuva Alpo Mäkinen kertoo.

Varsinainen tervahaudan poltto on Alpo Mäkisen ja hänen poikiensa päävastuulla.

– Minä hoidan yövuorot, pojat ovat vahdissa päivällä.

Tervalla on edelleen kysyntää. Viime keväänä olisi mennyt kaupaksi satoja litroja kantotervaa, mutta kaupan oli enää ”ei oota”. Hämeenlinnan kaupunki ostaa tervaa muun muassa erilaisten ulkorakenteiden suojaamiseen. Perinteisesti veneet, reet, tarvekalut ja pärekatot suojattiin tervalla.

Kyläyhdistystä kyykytetään

Kaloisten aktiivisen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Ketonen on harmissaan siitä, että viranomaiskäytännöt muodostavat hankalimman esteen kyläläisten yhteisponnistukselle. Tervapoltto on yksi olennainen osa Renko-viikon ohjelmaa.

Ongelma syntyy siitä, että tervahaudan sytytys on yleisötilaisuus. Vaikka pääsylippua ei peritä, viranomaiset vaativat luvat ja sen mukaiset toimet.

– Se lupakin tietysti maksaa, vaikka meille ei tule senttiäkään. Lisäksi meiltä vaaditaan koulutuksen käyneitä järjestysmiehiä. Ei sellaisia ole omasta takaa yhtä tilaisuutta varten koulutettuna, eli joudutaan palkkaamaan. Sekin maksaa. Rahaa menee suuntaan ja toiseen, byrokratia vaatii lippusten ja lappusten täyttöä. Hyvä jos saamme kahvilatoiminnalla kaikkia kuluja edes pois, Ketonen pyörittelee päätään suomalaisen byrokratian edessä.

– Onkohan järjestysmiesten vaatiminen tällaiseen perhetilaisuuteen ihan tarpeellista, Ketonen kysyy.

– Norminpurkutalkoita tarvitaan. Siihen urakkaan palkataan ilmeisesti lisää virkamiehiä, eli se niistä säästöistä.

Renko-viikko 23.7.–30.7. Tervahauta syttyy Kaloisten kylätalolla perjantaina 24.7. klo 18.00. Tapahtuman juontaa Kari Salmelainen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset