Kaupunkiuutiset

Terveellistä ruokaa syntyy työpajoissa

Takavuosikymmeninä perusopit ruoanlaitosta tarjottiin koulun ”köksäntunneilla” tai ”marttakerhon” keittiössä. Nykypäivän ruokatietoisille tarjoillaan lisäoppia workshopissa.

Hämeenlinnan ensimmäiset tuntemattomien, uudenlaisten ja terveellisten ruoka-aineiden tutustumistyöpajat järjestivät liikuntapalveluyritys Evatarin yrittäjä Eva Travanti ja personal trainer Sirja Hannula. Viikoittaiset workshopit käynnistyivät vuoden alussa.

Ruokatyöpajojen esiinmarssi on Suomessakin vielä nuorta, mutta maailmalla jo tuttu ilmiö.

– Kehitimme kolme erilaista teematapahtumaa kysynnän seurauksena. Ihmisillä on selvästi tarve tietää terveellisestä ravinnosta, kaksikko sanoo idean alkuperästä. Molemmat työskentelevät liikunta-alalla, mutta myös ravitsemusasiat ovat tulleet työn kautta tutuiksi.

Asiakaskunta ei sen sijaan ole välttämättä aktiivisia liikkujia, vaan mukana on nimenomaan terveellisestä ravinnosta kiinnostuneita ihmisiä

Hyvän olon eväät kostuvat kolmesta eri teemasta; salaatista on moneksi, ihanat raakakakut ja smoothiet & raakapuurot.

Kerrallaan kuusitoista terveellisestä ruoasta kiinnostunutta ihmistä vetävän työpajan voi tilata myös työpaikalle tai kaveriporukan jaettavaksi.

Viime lauantaina järjestettyyn ensimmäiseen salaattityöpajaan osallistui kaikenikäisiä ihmisiä, myös miesedustus oli mukana. Osallistujien yhteinen viesti oli, että lisätieto ei ole koskaan pahitteeksi.

– Terveellisyys on ykkösasia. Erilaisten raaka-aineiden yhteen sovittaminen ja kokonaisuuden valmistaminen tulevat seuraavina, oli yksituumainen palaute salaattipöydän antimia nautittaessa.

Valmistamisen helppous, raaka-aineiden saatavuus ja erilaisten vaihtoehtojen löytyminen ovat peruspilareita uudenlaisille köksäntunneille.

Terveellisyyttä, monipuolisuutta

Vaikka työpajoissa tutustutaan uusiin ravintoaineisiin, niin esimerkiksi kaikki salaattityöpajan raaka-aineet hankittiin ihan tavallisesta ruokakaupasta.

– Erikoisliikkeisiin voi joskus joutua turvautumaan, mutta ylivoimainen valtaosa raaka-aineista on jokaisen marketin ruokahyllyssä, Eva Travanti selvittää.

Työpajojen ruokalistoilla on myös luomua, gluteenitonta, raakaruokaa, mutta ravintoarvot pidetään ykköskriteerinä. Sitä kautta korostuu syötävän ruoan terveellisyys.

– Maku on tärkeimpiä kriteereitä. Turha on tuputtaa terveellistä ruokaa, jos se ei maistu hyvälle. Terveellisyys ja hyvä maku eivät ole vastakohtia toisilleen, Sirja Hannula painottaa.

Vetäjäparin mukaan erilaisia vaihtoehtoja terveellisten ruoka-aineiden yhdistelemisille on liki loputtomasti. Kaikkea tarjolla olevaa ei osata käyttää, koska ei tiedetä raaka-aineiden ominaisuuksia.

– Juuri tätä tietoa ihmiset kaipaavat. Tarjoilla on mielettömästi mahdollisuuksia, mutta valinta vaikeutuu, kun ei tiedetä.

Kolmen tunnin työpajan aikana valmistetaan teeman mukainen ateria, joka nautitaan yhdessä. Erilaisia vaihtoehtoja valmistetaan neljän hengen ryhmissä, jotka jakavat hankittuja kokemuksia keskenään. Jokainen saa tuliaisiksi ruokalistat ja kauppalistat, joiden tukemana pääsee soveltamaan kotiannoksia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset