Kaupunkiuutiset

Terveet autoilijat röyhkeitä invapaikoille pysäköijiä

– Molemmat paikat on varattu. Kuljettajat ovat terveitä, koska missään ei näy invapysäköintilupaa.

Hämeenlinnalainen Reijo Lahtinen ihmetteli viime viikolla tuttua tilannetta kauppatorin pysäköintipaikalla. Invatunnuksen omaava Lahtinen ei saanut pysäköityä autoaan liikennemerkein osoitetuttuun paikkaan, koska terveet ”kiireiset” autonkuljettajat olivat ottaneet tilan haltuun.

– Tämä on keskustassa hyvin tuttu tilanne. Invapaikoille pysäköidään säälittä. Sama tilanne on Jukolan alueella. Tiiriön kauppakeskuksessa invapaikat jätetään paremmin niitä tarvitsevien käyttöön, Lahtinen kertoo pitkällä kokemuksella.

Ihmetystä herättää, minkä ihmeen takia ns. terveet ihmiset ajavat vammaisille varattuihin pysäköintiruutuihin. Usein tällaiset kuljettajat ”ovat ”odottavinaan” jotakin, mutta kyseessä on sama asia – pysäköinti.

Invapaikat ovat yleensä leveämpiä ja lähempänä ovia kuin muut pysäköintiruudut ja niistä on helpompi kulkea sisäänpääsyn luokse. Pyörätuolilla liikkuva autonkuljettaja ei mahdu välttämättä tulemaan ulos autostansa normaalissa parkkiruudussa.

Valtakunnallisten kokemusten mukaan viimeisten vuosien kookkaiden citymaastureiden kuljettajat turvautuvat usein invapaikkoihin, kun taidot eivät aina riitä sovittamaan isoa menopeliä ahtaampaan ruutuun.

Vammaisen pysäköintilupa

Vammaisen pysäköintilupaa haetaan poliisilta. Tieliikennelain mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan.

Vuonna 2001 käyttöön otettu uusi vammaisen pysäköintilupa on muovilaminoitu kortti, joka sisältää luvanhaltijan nimen, valokuvan ja myöntämistä koskevat tiedot sekä Euroopan unionin tunnuksen.

Aikaisemmasta poiketen pysäköintilupa ei enää ole ajoneuvokohtainen. Uusi pysäköintilupa kelpaa kaikissa Euroopan Unionin jäsenvaltioissa. Lupa on maksettava hakemusta jätettäessä.

Pysäköintilupaa on mahdollista hakea verkossa sähköisellä lomakkeella ja liittää tarvittavat liitteet (valokuvan ja lääkärintodistuksen) hakemukseen. Lomake vaatii vahvan sähköisen tunnistamisen (pankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset