Kaupunkiuutiset

Terveisiä Hämeenlinnasta!

Sibeliuksen syntymäkoti, Skogsterin kulmaus ja tietysti Hämeen Linna. Esimerkiksi näillä maamerkeillä Hämeenlinnaa viedään maailmalle.

Kaupunkiuutiset päätti selvittää, millaisia Hämeenlinna-matkamuistoja kaukaa ja läheltä saapuneille turisteille kaupataan. Siksi oli suunnattava Museo Skogsteriin.

 

Ehkä parhaiten Hämeenlinna-aiheisista matkamuistoista osaa kertoa Museo Skogsterin amanuenssi Antti Krapu. Hän vastaa Hämeenlinnan kaupunginmuseon päätoimipisteen myymälän ostoista.

Skogsterin myymälä on yleismuseokauppa, joka kätkee sisäänsä sekä kulloinkin käynnissä olevaan näyttelyyn ja museomaailmaan liittyvää oheistavaraa että Hämeenlinna- ja Suomi-matkamuistoja.

Tammikuun lopulle asti museon päänäyttely on Tubi – unohdettu keuhkotauti, joten juuri nyt myymälästä löytyy esimerkiksi First Aid -tuotteita.

 

Antti Krapu myöntää, ettei sopivien myytävien löytäminen ole aina helppoa.

Krapu on työskennellyt museossa seitsemän vuotta, ja jo tänä aikana alalla on tapahtunut muutoksia.

– Esimerkiksi tulitikkuaskien suosio on laskenut, sillä tupakanpoltto ei ole enää yhtä yleistä kuin ennen.

 

Skogsterin myytävät voi jakaa kolmeen kategoriaan: Sibelius-tuotteisiin, kaupunkikuvaa esittäviin tuotteisiin sekä historiaan liittyviin tuotteisiin. Myymälästä löytyy kirjallisuutta sekä lapsille että aikuisille.

Museokaupan kestosuosikkeja ovat jääkaappimagneetit ja postikortit.

Valikoimasta löytyy myös yllätyksiä. Hämeenlinnasta voi viedä kotiin lähteissään tuliaisena esimerkiksi keittiörätin, johon on ikuistettu Skogsterin kulmaus tai villasukat, joihin on kirjailtu Sibeliuksen nimi ja nuottiviivasto.

 

Parhaiten kaupaksi käy pikkutavara.

– Joku voisi puhua krääsästä, Krapu naurahtaa.

– Suurin osa haluaa jonkin pikkumuiston. Kun hinta nousee yli kymmeneen euroon, tuote ei enää myy yhtä hyvin.

Suurin osa Skogsterin museon vierailijoista on suomalaisia. Tämä näkyy myös myymälän asiakaskunnassa.

– Museomyymälässä ostoksia tekevät sekä kotimaanmatkaajat että ulkomailta tulleet.

 

Museomyymälän tuotteet luovat omalta osaltaan brändiä, tietää Antti Krapu. Suunnitelmia tehdessä on kuitenkin huomioitava realiteetit.

– Emme ole Helsingin iso turistikohde, joten meidän ei ole järkevää tilata myymälään vaikkapa 8000 tuotteen erää. Se tarkoittaisi, että istuisimme varaston päällä niin kauan, ettei se olisi enää liikevaihdollisesti järkevää.

Hämeenlinna-tuotteille on Krapun mukaan olevan selvästi kysyntää.

– Lisää tuotteita on tulossa kesäksi, hän lupaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset