Kaupunkiuutiset

Terveisiä suomalaiselta palmurannalta

Sinisenä kimmeltävä Itämeri, valkoinen hiekkaranta ja huojuvat palmut. Tervetuloa Palm Beach Finlandiin.

 

Hieman yli vuosi sitten istuin alas kirjoittamaan kirjaa. Minulla oli valmiina mielessäni kaksi päähenkilöä ja tarinan teema. Ajatuksenani oli, että päähenkilöt, mies ja nainen, kohtaisivat elämiensä taitekohdassa. Teemana puolestaan olivat unelmat ja niiden merkitys meille, jotka niitä punomme ja elätämme. Eikä minulla ollut kuin yksi isompi pulma. Vaikeutena oli, etten keksinyt missä päähenkilöt kohtaisivat ja missä unelmista otettaisiin mittaa.

 

Onneksi olin tehnyt ratkaisevia maantieteellisiä siirtymiä jo edellisessä kirjassani. Olin viiden melko tummasävyisen kirjan jälkeen kirjoittanut auringonpaisteisen, mustan huumorin sävyttämän kirjan nimeltä Mies joka kuoli. Kirja kertoi sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaasta, joka satunnaisella lääkärikäynnillään saa huonoja uutisia: mies on pitkäaikaisen myrkkyaltistumisen uhri. Toisin sanoen joku on hitaasti, mutta varmasti murhaamassa häntä. Tästä käynnistyy yllättävien ja outojen tapahtumien sarja, josta ei puutu koomisia ulottuvuuksia. Ratkaisevaa tarinan kannalta oli myös se, että sijoitin sen lapsuuteni kesäkaupunkiin Haminaan.

 

Olin siis vapaa matkustamaan. Mutta minne? Päätin kysyä kirjan henkilöiltä. Eräs heistä, nimeltään Jorma Leivo, antoi nopeasti vastauksen: Palm Beach Finland. Niinpä tietysti. Jos unelmoi, kannattaa unelmoida kunnolla, tuntui Jorma Leivo ajattelevan. Palmuranta Suomessa, miksi ei. Se kuulosti juuri sellaiselta paikalta, jossa unelmat kohtaavat todellisuuden.

 

Kirjoitin siis ihmisistä, jotka unelmoivat. Toisin sanoen kai jokaisesta meistä. Unelmat ovat tärkeitä, ne kertovat siitä mitä todella haluamme, ne antavat toivoa silloin kun kaikki on harmaata ja menee päin seinää. Mutta unelmilla on myös kääntöpuoli. Entä jos takerrumme niihin liian pitkäksi aikaa? Tai jos emme missään vaiheessa ymmärrä eroa sen välillä mitä voimme saavuttaa ja mitä emme? Tai jos unelma tukahduttaa kaiken alleen, ja saa ihmisen tekemään asioita, jotka eivät välttämättä ole kaikkein viisaimpia?

 

Seuraukset ovat tietysti sekä traagisia että koomisia. Kirjoitin molemmista. Palm Beach Finland on jännitysromaani ja musta komedia, joka toivoakseni naurattaa, jännittää, viihdyttää ja saa kysymään omien unelmien perään. Kuinka hurjia uskallan unelmoida?

 

Antti Tuomainen

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset