Kaupunkiuutiset

Terveyspalvelut keskittyvät jatkossa kahteen paikkaan

Hämeenlinnan kantakaupungin terveydenhuollon palveluja odottaa keskittyminen, jos poliittinen johto antaa virkamieskunnalle suunnitteluvaltuudet aloittaa palvelujen uudelleen järjestelyt. Kuudesta kantakaupungin palvelupisteestä siirryttäisiin kahteen palvelupisteeseen – keskussairaalaan ja pääterveysasemaan.

Käytännössä se tarkoittaisi Idänpään, Jukolan ja Ojoisten terveysasemien sekä Hätilän hammashoitolan lakkauttamista. Jukolan nykyiset palvelut siirtyisivät keskussairaalan yhteyteen, Idänpää ja Hätilä sulautettaisiin pääterveysasemaan ja Ojoinen todennäköisesti sekä keskussairaalassa toimivaan osastoon että pääterveysasemaan.

Samassa yhteydessä yksi nyt pääterveysasemalla toimiva Vanajaveden sairaalan osasto siirtyisi keskussairaalan tiloihin sen toiseen kerrokseen.

– Tämä on alustava suunnitelma. Poliitikot päättävät, lähteekö hanke liikkeelle, tilaajajohtaja Jukka Lindberg selvitti Ojoisten asukasillassa tiistaina. Pro Ojoisten ja Lastentalon vanhempainyhdistyksen jo perinteiseen asukasiltaan osallistui noin 70 alueen asukasta sekä kaupungin poliittisia päättäjiä.

Ojoisilla asukkaita jo vuosikausia puhuttanut terveysaseman lakkautushanke ei saa aikaan positiivista vastaanottoa. Asukkaiden mielestä kyse on jatkuvasta säästöjen lisäämisestä, jotka heitä koskettavat.

”Ei vielä edes säästetty”

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg muistutti, ettei Hämeenlinnan kaupungissa ole vielä tähän mennessä säästetty lainkaan terveydenhuoltopalveluista.

– Joka vuosi euroja on päinvastoin lisätty. Nytkään ei vielä säästetä. Kun valtionosuus pienenee Hämeenlinnan kohdalla miljoonia euroja, meidän on kasattava palveluihin tarvittava euromäärä jollakin konstilla. Tämä on yksi suunnitelma tasapainottaa syntynyttä tilannetta, Lindberg selvitti.

Hämeenlinnan kaupunki saa ensi vuonna arviolta noin kymmenen miljoonaa euroa vähemmän valtionapuja kuin tähän saakka. Kaupunginhallitus linjaa ensi maanantaina lopullisesti, miten ensi vuoden talousarvio toteutetaan. Samassa yhteydessä nousee esiin muun muassa terveydenhoitopalvelut.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) totesi näkemyksenään, että säästetään jatkossa mieluummin seinistä kuin tekevistä käsistä.

Jukka Lindberg sanoi Jukolan terveysaseman palvelun siirtämisen keskussairaalan yhteyteen olevan myös kokeilun, jossa asiakkaan saatavilla on samaan aikaan sekä perus- että erikoisterveydenhuollon asiantuntijapalvelut.

– Säästöjä tulee kokemusten perusteella jo siitä, ettei potilasta tarvitse erikseen lähettää erillisiin tutkimuksiin, vaan asiantuntijaryhmä voi tehdä ratkaisunsa potilaan yhden käynnin aikana. Samalla on käytettävissä erilaiset tukipalvelut röntgenistä alkaen. Toimintamalli vapauttaa resursseja muuhun, Lindberg selvitti.

Säästöjä kertyisi Lindbergin mukaan muun muassa atk-järjestelmien ja tilojen kautta.

– Samalla toimipisteiden asiantuntijaosaaminen kasvaisi. Se on aina potilaan etu.

Liikkuminen hankalaa?

Ojoisilla synnytti paljon puhetta palvelujen tavoitettavuus. Kun asukas käys keskussairaalassa, se vaatii autottomalta joko taksikyytiä tai monimutkaista bussiseikkailua keskustan kautta. Yksittäiselle asukkaalle se merkitsee lisämenoja.

Vertaus haja-asutusalueen pitkiin välimatkoihin poiki myös vastaväitteen.

– Se on valintakysymys. Jos olet valinnut kalliin asuinpaikan keskustan tuntumasta ja läheltä palveluja, niin voi olla, ettei rahaa ole enää autoon. Halpa asunto maaseudulla sallii auton hankkimisen. Kun palveluverkko muutetaan radikaalisti, perusteet asukkaan aikaisemmalla valinnalla katoavat. Se ei ole asukasta kohtaan oikein, yleisöpuheenvuorossa pohdittiin.

Pöytäpuheissa muistutettiin, että bussiyhteyksien järjestely toimivaksi kokonaisuudeksi on suunnittelukysymys.

– Ojoisille voitaisiin sijoittaa myös ns. terveyskioski paljon palveluja tarvitseville. Alueella asuu tällaisia ryhmiä, jotka tarvitsevat erilaisia terveyspalveluja enemmän kuin väestö keskimäärin, Jukka Lindberg totesi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset