fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tiedätkö tarkasti, millä kadunpätkällä Irwin ja Vexi Salmi kohtasivat ensimmäisen kerran? – Kiertoajelu legendojen pelipaikoille on kokemisen arvoinen hämeenlinnalaisillekin

Irwin Goodman ja Vexi Salmi tunnetaan Rinkelinkadun kasvatteina, mutta kuinka moni hämeenlinnalainen tietää tarkasti, missä heidän lapsuudenkotinsa sijaitsevat? Asia selviää vaikkapa hyppäämällä tänä kesänä bussin kyytiin. Kuva: AP Sarjanto
Rinkelinkadun varrella varttui poikaporukka, josta riittää paljon tarinoita. Kuva: AP Sarjanto

Millainen olisi turistikierros omassa kotikaupungissa? Saisinko kuulla Irwinistä ja Vexistä jotakin sellaista, jota en ole tiennyt?

Kiertoajelu Kaurialassa kasvaneiden suurmiesten kotikulmilla ei ole ihka uusi idea, mutta itse en ole kertaakaan sellaiseen osallistunut.

Hyppäsin siis viime torstaina linja-auton kyytiin, kun Häme Bus esitteli kiertoajeluaan Vexi ja Irwin – Rinkelinkadun pojat.

Kurja koulumuisto

Opas Kaija Jokinen osaa asiansa. Alkumatkan aikana saan kuulla, missä Antti Hammarberg esiintyi ensimmäisen kerran Irwin Goodmanina ja missä osoitteessa hän äitinsä kanssa keskustassa asui.

Kuuluisa episodi torin taksikuskien kanssa tulee tietenkin mainittua ja lyseon kohdalla palataan kaksikon koulumuistoihin.

Ennen Kaurialaa huristellaan vanhan treenikämpän ohi Saaristenkatua ja koukataan Myllymäessä, jossa kuullaan tarina Vexin nöyryyttävästä hetkestä koulun luokkahuoneessa.

Häme Busin yrittäjä Joonas Nieminen ja opas Kaija Jokinen uskovat bussikierroksen kiinnostavan niin matkailijoita kuin paikallisiakin. Kuva: AP Sarjanto
Häme Busin yrittäjä Joonas Nieminen ja opas Kaija Jokinen uskovat bussikierroksen kiinnostavan niin matkailijoita kuin paikallisiakin. Kuva: AP Sarjanto

Pienen kylän poikia

Vaikka olen elänyt tässä kaupungissa koko ikäni, en ollut koskaan käynyt sillä pienellä Rinkelinkadun pätkällä, josta suomalaisen popmusiikin merkittävin tarina alkoi.

Samassa talorivistössä asuivat lapsina Irwinin ja Vexin lisäksi myös Jouko Rita ja Rauno Kaukokari. Siinä on hämeenlinnalaista legendaa kerrakseen.

Paikalla voi hyvin hiljentyä hetkeksi miettimään, kuinka paljon kasvupaikka vaikutti siihen, millaisia miehiä ja tekijöitä noista pojista myöhemmin kasvoi.

Olisivatko Vexin sanoitukset mullistaneet alaa ja tavoittaneet suomalaista sielua niin syvältä, jos hän olisi varttunut vaikkapa Helsingin Kalliossa?

Mikä ihmeen lamelli?

Parolantiellä seisova niin kutsuttu Lamellitalo on julkisivuremontin takia säkissä. Irwin muutti taloon teini-ikäisenä ja asui siellä vielä uransa alkumetreillä.

Arvelen, että itseni lisäksi aika moni muu hämeenlinnalainen on pohtinut lamellin merkitystä. Sana tarkoittaa muun muassa seinämateriaalina käytettävää levyä, mutta tässä tapauksessa se viitannee arkkitehtoniseen termiin. Lamelli eli porrasjakso on kerrostalon porraskäytävä ja siihen liittyvien asuntojen sekä tilojen kokonaisuus.

Tätä asiaa ei kierroksella mainittu, mutta Google sen kertoi.

Ryysyrantaa alettiin rakentaa 1968 ja vain pari vuotta myöhemmin pahasti velkaantuneen Irwinin talo pakkohuutokaupattiin. Kuva: AP Sarjanto
Ryysyrantaa alettiin rakentaa 1968 ja vain pari vuotta myöhemmin pahasti velkaantuneen Irwinin talo pakkohuutokaupattiin. Kuva: AP Sarjanto

Popparin palatsi

Kaurialasta matka jatkuu Parolaan, jossa odottaa aikoinaan niin hulppeaksi mainittu Ryysyranta. Bussin ikkunasta vilahtavan matalan omakotitalon rakentaminen alkoi vuonna 1968.

Opas Kaija Jokinen kertoo mielenkiintoisia asioita siitä, miten vanhan asukkaan ajalta olevia yksityiskohtia on talossa vaalittu.

Surulliseksi se aina vetää, että Irwin ehti lopulta asua unelmiensa talossa vain puolitoista vuotta ennen sen pakkohuutokauppaa.

Hampparin housut

Kierroksella saa nähdä paljon Hämeenlinnaa ja sillä poiketaan ehkä yllättävissäkin paikoissa, kuten Kaupunginpuistossa ja Aulangon puistometsässä.

Saan kuulla paljon sellaista, mikä ei ole minulle entuudestaan tuttua. Jokinen kertoo Vexin nuoruuden työpaikoista, “Hampparin” kadonneista housuista ja Aulangonjärven rapumerroista.

On hienoa, ettei kaksikosta tarjoilla liian siloiteltua tarinaa, vaan kusikilpailujakin kutsutaan niiden oikealla nimellä.

Historian havinaa

Vexi Salmi tuli maininneeksi monessa yhteydessä, ettei hänen nuoruutensa Hämeenlinnaa enää ole.

Kierroksen aikana itselläni heräsi ajatus, että paljon huonomminkin voisi olla.

Menneisyys on vielä vahvasti läsnä kaupungissamme, eikä se mikä on säilynyt, enää toivottavasti katoa mihinkään.

On se yhden bussikierroksen arvoinen, Rinkelinkadun poikien tarina ja vanha kunnon Hämeenlinna.

Bussikierrokset

Irwin ja Vexi – Rinkelinkadun pojat, opastetut bussikierrokset torstaisin 1.7.–12.8.

Kahden tunnin kiertoajelun järjestää Häme Bus Oy Valmismatkat ja oppaana on Kaija Jokinen.

Kierroksille pitää ilmoittautua valmismatkat@hamebus.fi tai 044–988 6896.

Lähdöt torstaisin:

Scandic Aulanko klo 16:45.

Rautatieasema klo 16:50.

Kasarmikatu, Reskan pysäkki klo 16:55.

Wetterhoffin pysäkki klo 17:00.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset