Kaupunkiuutiset

"Tietokone ei poista käsityötä"

Jani Vilander avasi uuden autokorjaamon, Autopaja Vilander Oy:n, entisiin Apparan Autopajan tiloihin Eino Leinon kadulle.

– Olen työskennellyt tässä omalla nimellä 7. elokuuta lähtien. Tässä oli enoni entinen yritys, ja jopa puhelinnumero on sama kuin Apparan Autopajalla, uusi yrittäjä tuumaa.

Rovaniemeltä Helsingin kautta Hämeenlinnaan kotiutunut Vilander kertoo syntyneensä autoilijasukuun.

– Isälläni on Rovaniemellä melko suuri autoalan yritys, ja myös sukua on alalla. Itse olen ollut autojen parissa aina, olen niin sanotusti kasvanut ”jakoavain kädessä”, Vilander naurahtaa.

Vilander on koulutukseltaan kirjanpitäjä, mutta käytännössä hän on työskennellyt autojen parissa koko ikänsä. Nuorempana hän työskenteli muun muassa enojensa yrityksissä Apparan Autopajassa ja Aulangontien pesussa ja huollossa.

– Olen ollut myös Metsähallituksella töissä, mutta työt ovat liittyneet aina autoihin tavalla tai toisella. Jos en ole ollut alan töissä, niin ainakin omat ja kaverien autot on tullut korjattua. Lopulta olen aina palannut autohommien pariin.

Oman yrityksen perustaminen ei alun perin ollut Vilanderin mielessä, mutta kun hänelle ehdotettiin toiminnan jatkamista tiloissa, tarttui hän tilaisuuteen.

– Kävin yrittäjäkurssit ja viimein elokuussa sain asiat siihen kuntoon, että pystyin aloittamaan yritystoiminnan.

Edellisen korjaamon asiakaskunta on pääosin siirtynyt uudelle yrittäjälle, ja uusiakin asiakkaita on tullut.

– Hämeenlinnassa on melko runsaasti alan yrityksiä. Jos korjaamo olisi kokonaan uusi, voisi asiakkaiden saaminen olla haasteellista.

Tällä hetkellä korjaamo ei kuulu mihinkään ketjuun.

– Sekä isäni että enoni ovat olleet sitä mieltä, että ketjuun kuuluminen ei välttämättä tee autuaaksi. Ketjut ottavat oman osansa ja ketjuilla on myös omat rajoituksensa. En silti sulje pois mahdollisuutta liittyä johonkin korjaamoketjuun, jos ehdot ovat sopivat, yrittäjä pohtii.

Yritys työllistää Vilanderin kokopäiväisesti, mutta töitä olisi välillä enemmänkin. Parhaillaan apuna on yksi Tavastian opiskelija, joka tekee näyttötutkintoaan Vilanderin opastuksella. Toinen on opiskelija tulossa lähiaikoina.

– Opiskelija kertoo oppineensa täällä kuukaudessa enemmän kuin koko kouluaikanaan. Mielestäni käytännön tekeminen onkin paras oppimismuoto tällä alalla.

Uuden autokorjaamon peruspalvelut ovat samat kuin muillakin alan yrityksillä perushuolloista ja korjauksista renkaanvaihtoihin.

– Suomessa autokanta on melko vanhaa, joten ruuvattavaa riittää.

Yksityinen korjaamo on erikoistunut myös hitsaukseen.

– Teemme runsaasti perinteistä hitsaamista, mitä monikaan nykyisistä autokorjaamoista ei tee.

Suurin muutos alalla on tapahtunut viime vuosina tietotekniikan yleistymisen myötä. Uudemmissa autoissa tietotekniikka on tätä päivää, minkä vuoksi myös sähkötöiden määrä on kasvanut.

– Myös meillä on hyvät tietokoneohjelmat ja laskurit. Nykyään uudemmissa autoissa tietokone ilmoittaa vian, mutta vaikka vikakoodit nollataan, ei se poista vikaa – vanhaan tyyliin ne viat edelleen korjataan. Tietokone ei poista käsityötä, Vilander hymyilee.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset