fbpx
Kaupunkiuutiset

Tietokoneelle uusi elämä

Vanhasta tietokoneesta voi saada käyttökelpoisen uudella käyttöjärjestelmällä. Samalla edistetään myös kierrätystä.

Ilmainen, yksinkertainen ja turvallinen Ubuntu MATE -käyttöjärjestelmä sopii vanhoihin tietokoneisiin, joiden alkuperäinen järjestelmä on vanhentunut.

– Monesti käyttökelpoisia tietokoneita viedään romuiksi, mutta vanhakin tietokone saa yksinkertaisesti ja turvallisesti lisää käyttövuosia, kun siihen asentaa kevyen Ubuntu-järjestelmän, Ubuntu-työpajoja Hämeenlinnassa vetävä Aku Talikka kertoo.

Helppokäyttöinen Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan ole kovinkaan monille tuttu.

– Ubuntu on Saharan eteläpuolisen Afrikan bantukielten sana, joka tarkoittaa ihmisyyttä, ihmiskuntaa. Ubuntu on ladattavissa netistä, ja se on ollut saatavilla jo lähes viidentoista vuoden ajan, mutta tietoisuus siitä ei ole levinnyt yhtä laajalle kuin kaupallisten toimijoiden. Ja vaikka se olisi tiedossakin, monella saattaa olla käsitys, että sen käyttäjän täytyy olla nörtti, mutta järjestelmä on itse asiassa helppokäyttöisempi aloittelijalle kuin nykyinen Windows 10.

 

Fysiikkaa, matematiikkaa ja tietotekniikkaa opettava Talikka on vetänyt Hämeenlinnassa Ubuntu-työpajoja vapaaehtoisjärjestöjen kautta.

– Näiden organisaatioiden kautta on tarkoitus järjestää loppuvuodesta lisää työpajoja. Mielelläni teen yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa, Talikka mainitsee.

Työpajoissa vanhat, käytetyt tietokoneet ovat saaneet kevyen käyttöjärjestelmän ansiosta uuden elämän. Aikaisemmissa työpajoissa järjestelmää on asennettu muun muassa maahanmuuttajille ja eläkeläisille.

– Aika monelta eläkeläiseltä olen kuullut, että tämä järjestelmä on todella helppokäyttöinen. Järjestelmässä on kaikki perustoiminnot, joita tavallisella Windowsilla saa tehtyä.

Kumppanuustalossa 23.5. järjestettyyn työpajaan osallistui viisi henkeä. Useimmilla oli ajatuksena jatkaa vanhan tietokoneen käyttöikää.

– Halusin tulla tutustumaan tähän käyttöjärjestelmään. Minulla on vanha PC, ja elättelen toivoa, että voisin vielä siirtää uuden hankintaa, työpajaan osallistunut Päivi Yrjönen kertoo.

 

Linux-pohjainen Ubuntu ei käytännössä tarvitse erillistä palomuuria tai virustorjuntaa. Päivitykset ja ohjelmien lataukset hoituvat keskitetysti ja yhdestä paikasta kuten älypuhelimissa.

– Järjestelmän voi asentaa yhtä lailla uuteen kuin vanhaan tietokoneeseen ja se voi toimia myös toisen käyttöjärjestelmän rinnalla, Talikka kertoo.

Talikka työskentelee sivutoimisesti osuuskunnassa, jonka kautta voi ostaa Ubuntulla kunnostettuja tietokoneita. Lisätietoa tietokoneiden kierrätyksestä ja Ubuntusta löytyy muun muassa hämeenlinnalaisosuuskunnan sivulta terratori.fi ja tamperelaisen Koneet kiertoon -yrityksen sivulta koneetkiertoon.fi. Tietoa käyttöjärjestelmästä saa myös facebookista sekä sivustolta Ubuntu Suomi.

Maksuttomissa työpajoissa osallistujat eivät tarvitse ennakkotietoa aiheesta.

– Tavoitteena on ympäristön ja rahan säästö, mutta etenkin ikääntyvien ihmisten tietokoneissa tämä Ubuntu MATE olisi helppokäyttöinen, kustannustehokas ja eettinen ratkaisu.

Seuraava Ubuntu-työpaja järjestetään Keinukamarilla, Pikkujärventie 6, ke 20.6. klo 14–16. Maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset