fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tiia Hänninen osallistuu kovatasoiseen kisaan vuoden tarjoilijan tittelistä – "Palvelu on minun bravuurini"

Tiia Hänninen hakee alansa valtakunnallisesta ennen kaikkea kokemusta: "En odota voittoa, kaikki mitä tulee, on plussaa." Kuva: Heli Karttunen
Tiia Hänninen hakee alansa valtakunnallisesta ennen kaikkea kokemusta: "En odota voittoa, kaikki mitä tulee, on plussaa." Kuva: Heli Karttunen

Tarjoilija Tiia Hännistä jännittää. Hän on ensimmäistä kertaa mukana Vuoden Tarjoilija 2019 -kisassa, joka starttaa Helsingin Messukeskuksessa torstaina. Hänninen on yksi seitsemästä semifinaaliin valitusta.

– Lähdin mukaan uteliaisuudesta. Halusin katsoa, että mihin itsestä on.

Ravintolakokiksi valmistunut Hänninen on ollut alalla yli kymmenen vuotta, joista kuusi vuotta sesonkitöissä eri puolilla Suomea sekä ulkomailla, sekä viimeiset kaksi ja puoli vuotta tarjoilijana Ravintola Piparkakkutalossa.

– Olen oikeastaan sattumalta päätynyt salin puolen hommiin ja tykästynyt siihen. Päivät ovat monipuolisia ja näen suoraan, miten työni vaikuttaa arjessa ja juhlassa. Olen myös parhaimmillani salin puolella ihmisten kanssa.

Tietotaitoaan tarjoilijana hän on lisännyt muun muassa itseopiskelulla. Myös viiniseura ja muiden antamat hyvät neuvot ovat kasvattaneet osaamista.

– Halusin lähteä kisaan testaamaan, onko vuosien varrelta mitään jäänyt mieleen, 28-vuotias hämeenlinnalainen tuumaa.

Valtakunnallinen kisa on ravintola-alalla tunnettu ja arvostettu.

– Kysymys on korkeatasoisesta kilpailusta, jossa ovat mukana alan huiput. Kisassa ei riitä pelkkä tarjoilijan kokemus, vaan tietotaito on olennaista. Voittajalle kisa on hyvä ponnahduslauta työelämässä.

 

Semifinaalin osallistujat valittiin ennakkotehtävien perusteella. Kilpailijoiden tuli muun muassa suunnitella viiden ruokalajin kattaus 180 hengen tilaisuuteen, perustella illallisen eteneminen sekä lähettää valokuva mallikattauksesta.

Yksi kisan teemoista on kestävä kehitys ja ennakkotehtävässäkin täytyi pohtia esimerkiksi teemäskin hyödyntämistä.

– Veikkaan, että tehtävässä kiinnitettiin huomiota ammattitaitoiseen ajattelutapaan toteutuksessa, myös asiakkaan, ei pelkästään työntekijän kannalta.

Semifinaalissa osaamista mitataan laajasti erilaisilla tehtävillä ja palvelutilanteilla.

– Tehtävänä voi olla esimerkiksi kalan käsittelyä salissa tai kattaustehtäviä, Hänninen arvelee.

Omaa vahvuuttaan ei Hännisen tarvitse miettiä.

– Sanoisin, että palvelu on ehdottomasti minun bravuurini. Tykkään myös tehdä ekstrajuttuja jos esimerkiksi jollakulla on merkkipäivä. Pidän siitä, että ihmisiä huomioidaan ja että se on myös osa palvelukokemusta.

 

Kilpailemisella Hänninen haluaa ravistella omaa ajatteluaan ja haistella alan uusimpia trendejä.

– Odotan tietenkin tästä äärimmäisen hyvää kokemusta itselleni. Toivon, että kisa kasvattaa myös ammatillista itsevarmuutta ja antaa uusia näkökulmia. Lisäksi haluan verkostoitua, tavata uusia ihmisiä ja tutustua heidän tarinoihinsa.

Kisassa on mukana alan konkareita, joista osa on osallistunut kisaan jo useamman kerran. Kovatasoisesta semifinaalista neljä valitaan finaaliin. Koko kilpailun voittaja ratkeaa lauantaina.

– Kilpailijoiden taso on pelottavan korkea. Lähden mukaan puhtaasti omalla persoonallani ja palvelutasollani. En ole voitto mielessä vaan lähden kokemus edellä. Toivon, etten ala liikaa jännittää, mutta jännitys voi olla hyväkin asia. Tämä kaikki on plussaa ilman voittoakin ja kisassa voi olla myös hauskaa.

 

Faktaa

Vuoden Kokki 2019 ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailut ovat ponnahduslauta ravintola-alan ammattilaisille.

Alkukarsintojen kautta kokkien semifinaaleihin valittiin 16 ja tarjoilijoiden 7 kilpailijaa.

Kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kisojen semifinaalit ja finaalit käydään Kevätmessuilla Helsingin messukeskuksessa 4.–6. huhtikuuta.

Tuomaristossa on tänä vuonna myös ravintola-alan kansainvälisiä huippunimiä.

Kilpailujen voittajat palkitaan 10 000 euron apurahalla ammattitaidon kehittämistä varten.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset