Kaupunkiuutiset

Tiimituutori tukee työpaikalla jaksamista

Hämeenlinna

Moniammatillisen työryhmän kehittämä tiimituutoritoiminta on tarkoitettu henkiseksi tueksi työpaikalle, työnohjauksen rinnalle – jopa sen tilalle.

Maria Noro, Anne Talvitie ja Jaana Hirva viiden kouluttajan ja mainitun koulutuksen suunnitelleiden joukosta näkevät ammattitaitoisen tiimituutoritoiminnan ensiapuna ja helpottajana, kun työpaikalla tarvitaan ensiaputaitoja työilmapiiriä tasapainottamaan.

– Koulutuksen tarkoituksena on tarjota tuutoreille työkaluja – tietoa ja taitoa tarttua työyhteisössään ongelmiin heti. Jaksaminen voi tulla itse kenellekin vastaan, jolloin on löydettävä uusia kaavoja toimia, sillä olosuhteiden muuttaminen voi olla mahdotonta. Työpaikalla tiimituutori – yhtenä sen jäsenenä tuntee ihmiset heikkouksineen ja vahvuuksineen, olosuhteet ja tarpeet, niin myös sen mitä paikalla on tarjolla. Hänellä on tuntuma yhteisestä arvopohjasta.

– Työpaikan tarpeestahan tämä lähtee. Tutun henkilön, tiimituutoriksi koulutetun työkaverin kanssa on puheeksi ottamisen kynnys helpompi ylittää ja nähdä henkilökohtaisen jaksamisensa rajat.

– Työnantajilta toivomme kiinnostusta lähettää 1–2 henkilöä koulutukseen, jolloin heistä tulee tuki esimiehille. He voivat osana työyhteisöä korvata työnohjauksen, mennä tilanteeseen viivytyksettä ja toimia jatkossakin vertaistukena.

Tiimituutorikoulutusta sen sorvanneet tarjoavat toistaiseksi yhteenliittymänä. Ryhmään kuuluvat lisäksi Jouni Selänpää ja Pekka Jääskeläinen.

– Tiimituutorin toiminta on hyvin hienovaraista. Työyhteisössä se on henkisen hyvinvoinnin havainnointia, sanoo koulutuksen testiryhmässä mukana ollut Veli-Pekka Kettunen.

– He luovat yhteisöön hyvää ilmapiiriä, näkemystä miten paikasta tehdään kaikille parempi. Sitoutuminen ja motivaatio vahvistuvat, jolloin koko työyhteisöä on helpompi johtaa tavoitteeseen.

Koulutuksen sisällöstä järjestetty neljän tunnin mittainen testi-ilta Kettusen mukaan tarjosi lähinnä pintaraapaisun asiaan. Toiminta kuitenkin kiinnosti häntä niin, että hän näkisi itsensä tiimituutorina: mutta ei missä tahansa työpaikassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset