Kaupunkiuutiset

Tiina Nevalainen maalaa sävyjä ja vuodenaikoja

GalleriaKONEessa on esillä maaliskuussa kuvataitelija Tiina Nevalaisen maalauksia esittelevä näyttely ”Sävyjä”. Gallerian peräseinän täyttää näyttävä, 120 pienestä, kompaktista neliönmuotoisesta maalauksesta koostuva teossarja, joka on myös nimeltään ”Sävyjä”. Kaikkiaan pieniä, neliönmuotoisia maalauksia on pari sataa. Tiskin takana on laatikoissa 76 maalausta, joilla yleisö voi leikitellä ja sommitella oman ripustuskokonaisuuden oven suuhun.

– Aloitin teossarjan Sävyjä harmaasta maalauksesta, jonka olen päivännyt 28.8.2015. Sarjassa näkyy kiinnostukseni vastaväriharmaisiin, taiteilija esittelee.

Nevalaisen maalauksissa näkyy myös räiskyvämpää väri-ilottelua.

– Keltainen on lempivärini. Maalaan keltaisia töitä yleensä keväisin. Silloin ne onnistuvat parhaiten. Keväällä keltaisesta tulee oikealla tavalla kuultava, ei likaista tai tunkkaista, taiteilija paljastaa.

Nevalainen on kuvannut näyttelytöissään lehtiä. Saman aiheen toisto tuo esiin vuodenaikojen vaihtelun.

– Sarjallinen tekeminen sopii minulle. Maalaan yleensä viittä, kuutta työtä yhtä aikaa. 90 % töistäni on syntynyt kerta istumalta.

Lehtien joukossa on myös yksi muodoltaan lehteä muistuttava piipun kuva. Teos viittaa René Magritten piippumaalaukseen, mutta Nevalaisen työssä lukee: ”Tämä ei ole lehti”.

Nevalainen aloitti maalaamisen öljyväreillä.

– Rakkaus öljyväreihin lopahti 30 vuoden jälkeen, akryyliväreihin siirtynyt taiteilija kertoo. Akryyli kuivuu öljyväriä nopeammin, joten työskentely on nopeampaa.

– Akryyli on tuonut töihini enemmän pintaa, tuntumaa ja kerroksia. Ja leikittelyä! Akryyliin voi lisätä kaikkea. Tässä maalissa on pieniä lasihelmiä, tässä glitteriä ja tuossa akryylimassaa ja lyöntikultaa, taiteilija esittelee. Nevalainen leikittelee myös kiiltävällä ja mattapinnalla.

Nevalaisen tuoreimmat, suuret maalaukset kuvaavat lehdistä syntyneitä varjoja. Maalauksissa näkyvät kaamosajan synkemmät värit. Värien ja lehtiaiheiden lisäksi Nevalaista inspiroi itse työskentely, eli maalaaminen ja onnistumisen kokemukset työhuoneella.

Nevalainen asuu Riihimäellä ja työskentelee Tervakosken Lumppulinnassa. Taiteen tekemisen ohella hän työskentelee kuvataiteiden tuntiopettajana Riihimäen kansalaisopistossa ja Vanajaveden opistossa. Huhtikuussa Nevalaisen maalaukset matkaavat näytteille Pärnuun.

Tiina Nevalaisen Sävyjä -näyttely on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 28.3. asti. Taiteilija esittelee teoksiaan 11.3. kello 13–14.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

17.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

20.10.2020