Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Timo Lainesalo on viettänyt koko elämänsä kaukalon laidalla – Uusi HPK:n juhlakirja kertoo liigavuosien tarinan

Timo Lainesalo kartoitti HPK:n esihistorian vuonna 1989 julkaistussa teoksessaan Kuva: AP Sarjanto
Timo Lainesalo kartoitti HPK:n esihistorian vuonna 1989 julkaistussa teoksessaan Hyvän pelin Kerhossa. Ny työn alla ovat vuodet liiganoususta toiseen mestaruuteen. Kuva: AP Sarjanto

Eläkkeellä oleva urheilutoimittaja Timo Lainesalo kirjoittaa kirjaa HPK:n 90-vuotisjuhlan kunniaksi. Urakassa ovat mukana myös perheen muut toimittajat, vaimo Lea Karmala ja poika Joonas Lainesalo.

Mistä marraskuussa ilmestyvä uusi kirja kertoo?

– HPK:n ensimmäiset 60 vuotta tuli kartoitettua 1989 kirjoittamassani kirjassa Hyvän pelin Kerhossa, joten uusi teos keskittyy HPK:n liigavuosiin ja seurassa voimakkaasti vaikuttaneisiin ihmisiin.

Olet seurannut HPK:ta koko ikäsi?

– Voi sanoa, että ihan vauvasta asti, olin lastenvaunuissa ekoissa peleissä. Isäni Lenni ”Asseri” Lainesalo pelasi HPK:ssa pitkän uran ja oli ensimmäinen Kerhon kasvatti, joka nousi maajoukkueeseen. Ensimmäinen muistoni jääkiekosta on, kun istuin 5-vuotiaana pukuhuoneessa englantilaisen Wembley Lions -joukkueen pelaajien sylissä.

– Jääkiekko on ollut tärkeä asia koko suvulle. Sukujuhlissa puhutaan pari lausetta jostain muusta ja loppuaika puhutaan jääkiekosta.

Mitkä asiat olivat HPK:n lopullisen liiganousun takana vuonna 1988?

– Vuonna 1984 aloitettiin Matkalla huipulle -projekti, jonka arkkitehteina olivat Kerhon vahvat miehet Harri Lintumäki, Jaakko Salmela sekä Jari Aiminen ja toteuttajana toiminnanjohtaja Jyrki Kovasiipi. Eikä tietenkään pidä unohtaa valmentaja Hannu Jortikkaa, joka nosti HPK.n liigaan.

Millainen valmentaja kohuttu Jortikka oli?

– Nätisti sanottuna määrätietoinen, voimakastahtoinen ja yksinkertaisesti hyvä. Hän muutti seuran toimintatapoja ja täkäläisestä jääkiekosta tuli huippu-urheilua. ”Jortsu” myös houkutteli Hämeenlinnaan Teppo Kivelän, josta tuli pitkäksi aikaa joukkueen johtotähti.

– Ensimmäinen liigavalmentaja oli Alpo Suhonen, aikansa kuumimpia nimiä ja älyttömän fiksu ihminen. Oma mies Hannu Savolainen sitten valmensi ensimmäisen SM-pronssin.

Millainen merkitys oli ulkomaalaisvahvistuksilla?

– Todella suuri. Heikki Hietanen, Jari Koskinen ja Lintumäki kävivät katsomassa Tsekeissä kymmeniä pelejä ja toivat mukanaan muun muassa sellaisia pelimiehiä kuin Vlasák, Kapusta, Kucharčík, Jelinek, Vujtek ja Rosa. Tsekkien saaminen oli noihin aikoihin paljon helpompaa, kun sikäläiset pelaajapalkat eivät olleet Suomen tasolla.

Tuleeko mieleesi hyökkäysketjuja, joiden peli on erityisesti säväyttänyt?

– Noilta ensimmäisiltä liigavuosilta Teppo Kivelä, Pekka Peltola ja Markku Piikkilä. Hyvässä muistissa on Juha Ylösen, Marko Palon ja Tommi Varjosen ketju ja kauden 1993 viides välieräottelu JyPiä vastaan, jossa Palo teki maalin jatkoajalla. Se oli huikein kokemani yksittäinen hetki, silloin Rinkelinmäki räjähti.

– Tietenkin sitten Teletappi-ketju, eli Jukka Hentunen, Timo Pärssinen ja Niko Kapanen, joka on ehkä kaikkien aikojen paras HPK-pelaaja, älykäs sentteri. Upeaa peliä esittivät myös Tommi Santala, Eero Somervuori ja Antti Miettinen.

Mikä Jukka Jalosesta teki HPK:n mestarivalmentajan?

– Määrätietoinen, älykäs ajattelu ja vahva visio jääkiekosta. Kun KalPa meni konkurssiin, Jalosen piti tulla alun perin kakkosvalmentajaksi, mutta sitten ykkösmiestä ei saatukaan. Lintumäki ajoi vaimonsa kanssa Kuopioon ja molemmat vakuuttuivat tyypistä.

– HPK:n ensimmäinen mestaruus tuli aika nimettömällä joukkueella, Ville Leinokaan ei ollut kauden alussa vielä tähti. Porissa oli ihan järjetön huuma viimeisessä finaaliottelussa ja kyllä se hetki veti vähän hiljaiseksi. Muistan elävästi, kun Lintumäki juoksi jään poikki kuin nuori gaselli.

Mitä ajattelet HPK:n tämän vuoden suomenmestaruudesta?

– Ihan sensaatiomaista, en uskonut siihen ensin alkuunkaan. Se osoitti, kuinka tavattoman paljon nuori joukkue voi yhden kauden aikana kehittyä.

Millaisena näet Kerhon tulevaisuuden?

– Kovaa työtä menestykseen vaaditaan, mutta valmentaja Antti Pennasen aikana on ollut tekemisen meininkiä ja positiivinen ote. Seuratoiminnassa on aina nousuja ja laskuja. Viime kaudella oli hienoa todistaa, kuinka takavuosien upea tunnelma palasi Rinkelimäelle. Se on taas vastustajille paha paikka.

 

Timo Lainesalo

Syntynyt 20.8.1953 Hämeenlinnassa.

Naimisissa, viisi lasta ja kolme lastenlasta.

Urheilutoimittaja ja urheilutoimituksen esimies Etelä-Suomi -lehdessä 1975–1981 ja Hämeen Sanomissa 1981–2017.

Vuoden jääkiekkotoimittaja 1993.

Urheilutoimittajien liiton elämäntyöpalkinto vuonna 2018.

Kanta-Hämeen Urheilutoimittajien kunniapuheenjohtaja.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset