Kaupunkiuutiset

Timo Metsola hyppäsi musiikkibisnekseen

Lapsuutensa ja nuoruutensä Hämeenlinnassa viettänyt Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola tunnettiin vanhassa kotikaupungissaan lahjakkaana muusikkona ja judokana. Innostus soittamiseen syttyi aivan yllättäen ja hiukan mutkan kautta.

– En mielestäni ollut lapsena musiikista mitenkään kiinnostunut kuin vasta 12-vuotiaana, hän muistelee.

– Olin kova Sherlock Holmes -fani ja yhdessä tv-elokuvassa salapoliisi soitti viululla Beethovenin viulukonserton finaalin teemaa. Kaivoin levyn isän hyllystä ja käänsin nupit kaakkoon. Menin ihan sekaisin, se oli kuin ensimmäinen humala.

Nuori mies päätti tehdä soittamisesta ammatin itselleen ja hakeutui musiikkiopistoon, mutta äänenmurroksesta kärsivä ja yli-ikäinen opiskelija ei vakuuttanut valitsijoita. Paikka heltisi kuitenkin musiikkiteorian puolelle.

– Opettajani Matti Murto kiinnitti huomiota innokkuuteeni ja kun hän kuuli soittoani teoriatuntien välissä, pääsin pianonsoiton opetukseen.

– Aloin harjoitella kuin hullu ja suoritin perusopinnot sekä kaikki musiikin teoriat yhdessä vuodessa parhain arvosanoin. Vaari opetti Porvoon mökillä haitarinsoittoa ja edistyin siinäkin valtavan nopeasti.

Kaupungissa alettiin puhua ihmelapsesta ja Metsola sanoo itsekin hetken uskoneensa omaavansa erityislahjat.

– Sitten tutustuin oikeisiin muusikoihin, jotka vetelivät täysin suvereenisti ja lonkalta sellaisia juttuja, joihin itse jouduin uhraamaan valtavasti töitä.

– Vedin liinat kiinni yhtä nopeasti kuin olin heittäytynyt ja panostin kaiken judoon. Vuonna 1990 voitin sitten B-nuorten SM-kultaa ja paras saavutukseni on miesten PM-pronssi.

Musiikki pysyi kuvioissa jonkin aikaa, kun Metsola hankki tienestejä katusoittajana ja opiskelujen alettua Helsingissä hän esiintyi häissä ja satunnaisilla keikoilla. Pöytälaatikkoon oli kertynyt nuotteja ja nauhoituksia, jotka jäivät kuitenkin pölyttymään, kun uusi ura urkeni liike-elämässä.

– Ratkaiseva käänne tapahtui 9 vuotta sitten, kun vaarini oli saattohoidossa. Olin viimeinen, joka kävi hänen luonaan ja vaari sanoi olevansa onnellinen siitä, että minä osaan soittaa hänen säveltämänsä kappaleen Iltapäivä Tähtitorninkadulla.

– Jo silloin ajattelin, että sävellys täytyy vielä joskus tallentaa oikein kunnolla. Sitten tulikin finanssikriisi ja perheeseen syntyi lapsia, mutta ajatus pysyi möykkynä rinnassa kuin maksamaton kunniavelka.

Viime vuonna Eppu Normaali esiintyi yksityiskeikalla, jonka jälkimainingeissa Martti Syrjä kirjoitti Metsolalle merkityksellisen viestin.

– Martti muistutti, että on vain tämä elämä ja kaikki, mikä siinä on mahdollista. Jos sen elämänsä on hoitanut kunnolla, niin liput liehuvat tuonpuoleisessa.

– Silloin ajattelin, että nyt tämä homma hoidetaan.

Metsola otti yhteyttä tuottaja Kim Kuuseen, joka halusi kapellimestariksi muun muassa Jari Sillanpään taustalta tutun Pertti Jalosen.

– Ajatuksena oli vain tehdä hyvät tallenteet vaarin kappaleesta ja myös hänen isänsä säveltämästä valssista, Metsola kertoo.

– Sovituksia mietittäessä homma lähti paisumaan ja silloin tuli puheeksi meikäläisen pöytälaatikko.

Levyllä on 12 Metsolan säveltämää kappaletta, joista osaan hän on tehnyt myös sanat. Muita tekstinikkareita ovat Sana Mustonen ja Lasse Wikman. Marraskuussa julkaistulla Lintuja tuulessa -albumilla laulavat Sani, Tapio Liinoja, Pertti Jalonen ja Metsola itse.

– Sani on nuoruudesta tuttu koulukaveri, joka on laulajana aivan huikeaa luokkaa. Liinoja taas on sen tason tulkitsija, etten olisi nuorena uskaltanut edes unelmoida, että hän joskus laulaisi jotakin minun säveltämääni.

– Minulla ei ollut todellakaan tarkoitus esiintyä levyllä itse, koska en ollenkaan ole mikään laulaja. Jotenkin emme saaneet muutamaan biisiin oikeata tunnelmaa muiden tulkitsemina, joten albumille päätyi minun versioni. Onhan siinä puolensa, kuulostavat ainakin omalta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.9.2020