fbpx
Kaupunkiuutiset

Timo Paloposki takoi 
oman viikinkimiekan

Hämeenlinnalainen Timo Paloposki innostui viikinkimiekkailusta viime syksynä Jaakko Kalevan ohjaamalla Vanajaveden Opiston kurssilla. Huhtikuussa mies osallistui Juhani Suolahden ohjaamalle miekantaontakurssille.

– Tämä on mielestäni hieno harrastus, jossa yhdistyvät kamppailulajit, historia ja releet. Miekkailun lisäksi voi valmistaa myös varusteita. Halusin oppia takomisesta ja sepän hommista alkeet. Miekan saa toki helpommin kaupasta, mutta silloin jää ilman tekemisen ja oppimisen iloa, Paloposki juttelee.

Miekan valmistus oli Paloposken mukaan pitkä ja aikaa vievä, mutta opettavainen projekti. Paloposki viimeisteli viikinkimiekkaansa kotona miekantaontakurssin jälkeen, ja aikaa meni kaikkiaan noin 80 tuntia.

– Takominen oli mukavaa. Haastavinta oli jousiteräksen saaminen teräväksi ja viimeistely, Paloposki arvioi työvaiheita.

Paloposki käytti mallina Hämeestä löytyneitä viikinkiajan miekkoja. Paloposken miekka on 920 mm pitkä, molemmilta puolilta teroitettu yhden käden lyömämiekka.

– Miekkani on jousiterästä. Paino on 1266 grammaa, painopiste 155 mm väististä ja terä 765 mm, Paloposki luettelee tekniset tiedot.

– Kahva on kotipihasta kaadetun koivun kannosta. Se oli kovinta puuta, mitä vastaani on tullut. Puun syissä oli mielestäni hyvännäköistä vikaa. Miekan väistissä ja ponnessa on koristeena messinkiä.

Paloposki nimesi uuden miekkansa Takaiskuksi.

– Toivottavasti miekka ei lyö isäntäänsä, vaan aiheuttaa takaiskuja ainoastaan vastustajille, Paloposki myhäilee.

Viikinkisoturit käyttivät yhden käden lyömämiekkaa, jotta toinen käsi jäi vapaaksi kilven kannatteluun. Keskiajalla yleistyivät ensin kahden käden, sitten puolentoista käden lyömämiekat. Paloposki on tehnyt rengaspanssaripaiden ja muutaman käsikirveen. Hän harkitsee myös keskiaikaisen pitkämiekan takomista.

– Pidän tällaisesta näpräämisestä. Rengaspanssaripaiden tekemiseen meni runsas kuukausi ja muutama lasillinen viskiä.

Miekkailu on monipuolinen ja vauhdikas kamppailulaji, jossa yhdistyvät nopea toiminta ja taktinen ajattelu. Se on lähitaistelulaji, jossa pyrkimyksenä on voittaa vastustaja, eli osua saamatta itse osumia. Paloposki harjoittelee parhaillaan näytösmiekkailua viikinkimiekkailuseura Vanajan Susien riveissä. Miekkailunäytöksissä vastustajaa ei ole tarkoitus vahingoittaa oikeasti, vaan lyönnit pyritään pysäyttämään pintaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset