fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Timo Pietilä starttaa vappuna kesäautokauden – Haaveissa on V8-moottorilla varustettu menopeli

Timo Pietilä aikoo avata kesäautokauden vaimonsa Pirjo Videberg-Pietilän kanssa vappuna. Suunnitteilla on tunnin kruisailu Aulangon kautta Parolaan ja takaisin.Käymme varmaan morjestamassa Parolan leijonaa ja ajamme sieltä Mierolan kahvilaan tai Vanhaa Härkätietä Tiirinkoskelle. Kuva: Heli Karttunen
Timo Pietilä aikoo avata kesäautokauden vaimonsa Pirjo Videberg-Pietilän kanssa vappuna. Suunnitteilla on tunnin kruisailu Aulangon kautta Parolaan ja takaisin.Käymme varmaan morjestamassa Parolan leijonaa ja ajamme sieltä Mierolan kahvilaan tai Vanhaa Härkätietä Tiirinkoskelle. Kuva: Heli Karttunen

Timo Pietilä on vannoutunut kesäautojen harrastaja.

– Minua kiinnostaa kaikki mikä pörisee ja liikkuu. Autot tulivat 1960-luvulla ja siitä asti ne ovat olleet tärkeitä, se fiilis ja autot, jotka ovat aikansa kulttuurituotteita, hämeenlinnalainen mainosalan yrittäjä sanoo.

Tällä hetkellä Pietilällä on kesäautoina vuoden 1996 avomallinen Alfa Romeo sekä Citröen AX Sport vuodelta 1988. Tallista löytyy myös muita menopelejä, kuten Moto Guzzi -moottoripyörä.

Parivaljakkona kesäisillä ajoreissuilla on vaimo Pirjo Vidberg-Pietilä.

– Meidän kimppajutussa Pirjo sanoo mihin mennään, ja minä millä mennään ja mitä kautta, Timo Pietilä kertoo.

Lähestyvä vappu tietää kesäautokauden avausta. Menopelin valinta on vielä auki, mutta vaimolla on asiasta vahva mielipide:

– Jos aurinko paistaa, minä lähden mieluiten Alfan kyytiin – ja katto auki.

Kohteita löytyy läheltä

Lähialueen kohteet ovat tulleet pariskunnalle tutuiksi. Sopivien ajomatkojen päästä löytyy runsaasti kiinnostavia paikkoja.

– Autoilemme paljon yhdessä. Pienet kaupungit ovat helppoja hahmottaa, ja niitä on paljon, Pietilä kertoo.

Yleensä kesäautoreissun kohteena on museo, kulttuurikohde tai kahvila. Välillä mukana on eväät ja silloin riittää kaunis maisema.

– Suomessa on myös paljon hienoja puutarhoja, Pirjo Vidberg-Pietilä vinkkaa.

Lisäksi tutuiksi ovat tulleet erilaiset tapahtumat ja kokoontumisajot, kuten Tammelan Bella Italia, Lahden Classic Motor Show ja Ahveniston Historic Race.

– Minä kierrän jonkin verran myös autotapahtumissa itsekseni tai kavereiden kanssa, Timo Pietilä lisää.

Myllyttämisestä on jäänyt Alfa Romeon pintaan pölyhiukkasia, jotka auringonvalo armottomasti paljastaa. Kuva: Heli Karttunen
Myllyttämisestä on jäänyt Alfa Romeon pintaan pölyhiukkasia, jotka auringonvalo armottomasti paljastaa. Kuva: Heli Karttunen

Fiksaaminen se juttu

Kesäautoharrastuksessa olennaista on detailing eli fiksaaminen.

– Fiksaaminen on mielipuuhaani. Siinä on hienoa se, että auto kiiltää ja näkee kättensä jäljen. Jos maalipinta on kulunut, se pitää hioa eli myllyttää koneella, jolloin sitä ei välttämättä tarvitse maalata.

Isot remontit Pietilä teettää muilla.

– Citikka on ollut projektina monta vuotta. Siitä hajosi kone, kun olin matkalla Lahden Classic Motor Showhun, mutta nyt se valmistuu. Se on korjaamolla Hauholla ja jo katsastettu.

Vain yksi puuttuu

Pietilällä on ollut kesäautoina muun muassa pösöjä, rättäreitä ja kuplavolkkareita.

– Niitä on ollut monta, mutta hinnaltaan maltillisia. Alfa on ollut minulla nyt 15 vuotta käytössä. Nämähän eivät ole mitään ekoautoja, mutta monta ulkomaanmatkaa on jäänyt tekemättä ja kilometrimäärät ovat vähäisiä, joten kokonaisuuden kannalta sillä ei ole merkitystä, hän pohtii.

Haaveissa on vielä jonkinsorttinen V8-moottorilla varustettu menopeli.

– Kaikenlaisia autoja on ollut, muttei veekasia, ja se on puute. Vaihtoehtoja on monia, joita Pirjo ei hyväksy, mutta eniten kiinnostaa vanhan tv-sarjan Cannonilla ollut Lincoln Towncar, joka on aivan järjettömän kokoinen, mutta se on vain niin hieno kun se on niin överi.

Mikä tekee kesäauton?

Kesäauton erottaa siitä, että sillä ei raaski ajaa talven suolassa. Poikkeaa se tavallisesta muutoinkin:

– Kesäautossa fiilis on kaikkein tärkeintä. Nykyautot ovat kaikki hienoja, mutta vanhoissa vehkeissä on luonnetta. Ne temppuilevat, mutta ajaminen tuntuu. Jokaisella mutkalla on merkitys.

Pietilä kiteyttää harrastuksestaan olennaisen:

– Kesäautoilussa matka alkaa jo kotiovelta ja on aina elämys.

Kivoja kesäutoilukohteita

Tärppejä viime kesältä:

Tiirinkosken tehdas, Iittalan Naivistinäyttely, Tuuloksen Tuulosrievä sekä Lammin Puutarha ja puisto Hämeenlinnassa.

Saaren kansanpuisto, Nahkurimuseo ja Mustiala Tammelassa.

Huovilan puisto Kärkölässä.

Atsaleametsä Riihimäellä.

Hovilan kartano Somerolla.

Ensi kesän aikeita:

Haihunkoski Viialassa.

Laukon kartano Lempäälässä.

Pölkinvuoren kasvimaailma Urjalassa.

Hinttala Nokialla.

Oriveden unohdettu arboretum.

Kultaranta Naantalissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset