fbpx
Kaupunkiuutiset

Toimittajalta: Kesä tuli, nautitko jo?

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Vuodenaikojen vaihtuminen tapahtuu viiveellä. Vaikka kalenteri kertoo, missä mennään, ei ihmismieli – eivätkä aina säätkään – lue almanakkaa.

 

Ei ole montaakaan viikkoa siitä, kun jouduin aamulla raaputtamaan jäätä pois autonikkunoista. Tämä tapahtui toukokuun puolella.

Tästä, sekä aiempien vuosien kokemuksista, viisastuneena mieleni tuudittautuu siihen, että oikea kevät on tullut vasta sitten, kun ihan kaikki lumet ovat sulaneet ja lämpötila on ympäri vuorokauden plussan puolella.

Siihen asti talvitamineet pysyvät tiukasti päällä. Auton nastarenkaatkin vaihdan kesäkumeihin vasta, kun viimeisetkin yöpakkaset ovat varmasti hellittäneet.

 

Talvi pitää otteessaan pitkään, etenkin henkisesti. Kulunut kevät tuli ja meni kuin varkain, ihan huomaamatta.

Ei siis ihme, että kevään vaihtumista kesäksi ei ymmärrä eikä oikein uskokaan, ennen kuin lämpötila hipoo hellerajoja.

 

Suomalaiset lataavat kesään suuria odotuksia. Lyhyen kesän aikana pitäisi pystyä varaamaan lämpöä ja aurinkoa tulevaa syksyä ja talvea varten.

Helle ei ole Suomen kesässä mikään itsestäänselvyys. Moni varmistaakin vuoden lämpösaldon varaamalla lomamatkakohteensa lämpimämmiltä leveysasteilta.

Heinä ja elokuu ovat kaikkein suosituimmat lomakuukaudet, koska silloin on suurin todennäköisyys hellesäälle. Aina ei loma-aikaa voi itse valita, joten jos arpa osuu kesäkuulle, on se yleensä pettymys.

 

Tällä kertaa kesäkuu on kuitenkin yllättänyt. Helleaalto tulikin jo nyt. Mutta miten kauan lämpöä kestää, onkin eri juttu.

Hätäisimmät ennusteet lupailevat jo juhannukseksi paluuta normaaliin kesäkuiseen säähän, eli 15–20 asteen peruslämpöön.

Jollain lailla miellän, että näillä leveysasteilla lämpöä on jaossa rajallisesti. Riittääkö hehkua vielä heinäkuuksi, jää nähtäväksi.

Mutta nyt helle on täällä, joten nautitaan siitä. Kesä on kuin onkin jo tullut.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset