fbpx
Kaupunkiuutiset

Rentouttavan kesälomailun vaikeus ja ihanuus – Miten lomalla oikeastaan pitäisi toimia, että se täyttäisi tarkoituksensa?

Heli Karttunen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olen aina kuvitellut olevani kesälomastressin yläpuolella, mutta enää en ole siitä niin varma. Yleensä olen varmistanut stressittömyyden sillä, että en juuri tee lomasuunnitelmia, ja jos teenkin, niin sitten sellaisia, joilla ei ole aikataulua.

Tämänvuotinen kesäloma oli poikkeus. Luvassa oli parikin reissua, jotka molemmat vaativat säätämistä, aikataulutusta ja ennakkosuunnittelua.

 

Monet rakastavat matkailua, mutta itse koen sen rasittavana. Kun reissu lähestyy, huomaan yhtäkkiä joutuvani tekemään yhtä ja toista, jota ei nyt vain voi jättää myöhemmäksi.

Jo pelkästään päivän huvipuistoretki, etenkin julkisilla, vaatii tarkkaa suunnittelua: liput pitää hommata, aikataulut tarkistaa, ja myöhästyä ei saa.

Automatka vanhoille kotikonnuille ja ystävien luo vaatii vielä enemmän säätöä: auton kunto pitää tsekata, ajoreitti täytyy miettiä, matkalle tulee pakata vaatetta mukaan – niistä yleensä puolet liikaa ja tai ihan vääränlaisia – ja lisäksi pitää huolehtia, että laturit, kännykät ja muu tarvittava on messissä.

 

Kesälomailu on näköjään taitolaji. Halusipa sitä tai ei, lomaan väistämättä liittyy odotuksia rentoutumisesta ja kiireettömyydestä, johon työarjessa ei ole mahdollisuutta.

Jossain vaiheessa huomasin “suorittavani” kesälomaa: nyt auto baanalle, ensin yövytään siellä, sitten täällä ja välissä pitäisi osata rentoutua, vaikka väkisin. Sillä kun reissu on päätetty tehdä, se myös tehdään, riippumatta siitä huvittaako oikeastaan vai ei.

 

Miten lomalla oikeastaan pitäisi toimia, että se täyttäisi tarkoituksensa? Jos on koko ajan kiire johonkin, onko loma silloin pilalla? Entä jos ei suunnittelekaan mitään, meneekö loma ohi ilman, että mitään kivaa on tapahtunut?

Kaikkein tärkeintä lienee se, ettei lataa lomaan liikaa odotuksia. Rentoutumisesta en ole ihan varma, mutta kaiken tämän säätämisen ansiosta olen nyt ainakin muutamaa hienoa kokemusta rikkaampi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset