fbpx
Kaupunkiuutiset

Toimittajalta: Säästöjä otetaan sieltä mistä voidaan – Jouluvalojen polttaminenkin alkaa olla jo omantunnonkysymys

Heli Karttunen. Kuva: Pekka Rautiainen

Energian hinnannousulla ja sähkönsäästösuosituksilla on monitahoisia vaikutuksia.

Hämeenlinna tiedotti edellisviikolla, että kaupunki on luopumassa torin luistelukentästä. Myöskään isoa tekojäärataa ei ole näillä näkymin tiedossa.

Torin tekojäätä ei siis tule tänä vuonna, eikä – mikäli viranhaltijoiden esitys saa kannatusta – enää jatkossakaan. Yksi peruste esitykselle on sähkön säästäminen.

 

Olemme tottuneet Hämeenlinnassa monenlaiseen hyvään. Torin luistelukentästä luopuminen saattaa harmittaa etenkin niitä, jotka sitä tottuivat käyttämään.

Isoa tekojäärataa on Hämeenlinnaan toivottu jo vuosia, joten pettymys voi olla suuri niille, joille sillä olisi erityinen merkitys. Jää nähtäväksi, josko olosuhteet isolle tekojäälle vielä joskus olisivat kaupungissa otolliset.

 

Tämänhetkiset säästöt ovat valitettavia, mutta ymmärrettäviä. Tulevana talvena sähkö on todennäköisesti kortilla, joten kaikenlainen energiansäästö on plussaa.

Tilanne on tuonut esiin myös riippuvaisuutemme sähköstä – etenkin, kun lähes kaikki palvelut on ajettu bittiavaruuteen. Motiva suositteleekin kaikkien ylimääräisten sähkölaitteiden sammuttamista arkisin ruuhkaisimpina aikoina.

Joudumme nyt puntaroimaan asioita, jotka eivät ole edes juolahtaneet mieleen: esimerkiksi moni miettii parhaillaan, kehtaako tänä syksynä sytyttää jouluvaloja ollenkaan. Saa nähdä, kuinka Hämeen linnan ja Varikonniemen hienojen valaistusten käy.

 

Kaupungit ovat yhtä lailla yleisten realiteettien armoilla siinä missä kuluttajatkin. Säästöjä otetaan sieltä mistä niitä saadaan. Nykytilanteessa varmaan mikään ei ole niin pyhää, etteikö se voisi säästölistoille päätyä.

Varovaisena toiveenani kuitenkin on, että ainakaan katulamppujen öiseen pimentämiseen ei enää ryhdyttäisi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset