fbpx
Kaupunkiuutiset Tömäjärvi

Tömäjärven kalakisassa saaliit päästettiin vapaaksi – Vastuullinen käytäntö sai positiivisen vastaanoton

Risto Saarinen lahjoitti kalastuskisaan arvolasiesineitä. Kuva: Lea Karmala
Risto Saarinen lahjoitti kalastuskisaan arvolasiesineitä. Kuva: Lea Karmala

Perinteisessä Tömäjärven viehekalastuskisassa otettiin tänä kesänä käyttöön maassa yleistyvä tapa, jossa kaloja ei enää tuoda punnittavaksi rantaan, vaan ne päästetään mittauksen jälkeen vapaaksi. Ruokakalat jokainen saa kuitenkin ottaa halutessaan mukaan.

– Seurana teimme linjauksen, että kokeilemme vastuullista kilpailumuotoa. Meillä oli keskellä järveä kymmenen minuuttia ennen kilpailun alkua kipparikokous, jossa jokaiselle venekunnalle jaettiin mittalauta. Kaikki saaliskalat kuvattiin heti järvellä mittalaudan päällä. Kalakannan säilymisenkin takia on ensiarvoisen tärkeää vapauttaa isot kalat, Tömäjärven kalastusseuran puheenjohtaja Marko Häggman kertoo.

Saaliiden yhteispituus ratkaisee sijoituksen kilpailussa. Häggmanin mukaan vastuullinen käytäntö on jo hyvin yleinen kalastuskilpailuissa, ja se sai myös Tömäjärven ranta-asukkailta positiivisen vastaanoton.

– Ketään ei palvele se, että kaikki kalat tuodaan rantaan puntarille ja sitten ihmetellään, mitä niille tehdään.

Naapurisopu säilyi

Puheenjohtajan oma miehistö ei tällä kertaa pärjännyt elokuun alkupuolella pidetyssä kisassa, sillä hänen miehistönsä (lapset) vähän väsähti veneessä.

– Keskeytin naapurisovunkin takia, kun mökkinaapurini olisi niin kateellinen, jos voittaisin kilpailun. Tulin järveltä pois tuntia ennen ja annoin hänelle mahdollisuuden. Tämä on meillä yleinen vitsailun aihe joka vuosi, hän hekottaa.

Häggmanin 4-vuotias Tao-poika sanoo kalastamisen ja ravustamisen olevan ihan parasta.

– Olen tänä kesänä saanut kaloja iskän kanssa veneellä. Syönkin niitä, iskä laittaa niistä hyvää ruokaa. Savustetusta tykkään tosi paljon.

Myös isosisko, 9-vuotias Bea, pitää kalastamisesta, mutta ei ihan niin paljon kuin Tao.

Tömäjärvellä nousee myös uusi kalastajapolvi, sillä Bea ja Tao Häggman ovat innostuneet järvenantimien pyydystämisestä. Kuva: Lea Karmala
Tömäjärvellä nousee myös uusi kalastajapolvi, sillä Bea ja Tao Häggman ovat innostuneet järvenantimien pyydystämisestä. Kuva: Lea Karmala

Voitokas ahven

Useimmiten Tömäjärvestä nousee saaliiksi haukia ja ahvenia. Tänä vuonna venekisan voiton vei Team Puna-ahven, jonka kolmen kalan konaispituus oli 146 senttiä. Toiseksi tuli Team Koskinen ja kolmanneksi Keletapit. Palkintoina jaettiin muun muassa järven ranta-asukkaan Risto Saarisen lahjoittamaa suomalaista arvolasia.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset