fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tommi Toijan ukkelit ihastuttavat taidemuseossa vielä viikonlopun ajan

Tommi Toijan teos ”Maailman puhaltaja” saippuakuplia puhaltelevine ukkeleineen jatkaa Hämeenlinnasta matkaa Salon taidemuseon näyttelyyn. Kuva: Riikka Helenius

Kuvanveistäjä Tommi Toijan monikerroksinen, suosittu ja eri-ikäisiä katsojia kiinnostanut Omia kuvia -näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa vielä viikonlopun ajan.

Näyttely tarjoaa läpileikkauksen taiteilijan viime vuosien tuotantoon. Toija tunnetaan suurilla silmillä ympärillä olevaa maailmaa hämmästelevistä veistoshahmoistaan. Taiteilija kutsuu näitä sympaattisia hahmoja pikku ukkeleiksi.

Ihmisyyden kuvia

Toijan ukkelit ovat sekä taiteilijan omakuvia että kuvia ihmisyydestä. Ne ovat yhtä aikaa naivistisia ja olemassa olon suuria kysymyksiä pohtivia.

Hahmot seikkailevat elämän eri tilanteissa; ne istuvat yksin ajatuksissaan, hämmästelevät maailmanmenoa, puhaltavat saippuakuplia, lennättävät ilmapalloja, joutuvat noloihin tilanteisiin ja pissaavat lattialle. Veistoksissa näkyvät myös taiteilijan omat, kipeätkin kokemukset.

Aimo annos huumoria

Osa ukkeleista on pronssia, mutta pääosin näyttelyn veistokset ja veistosinstallaatiot ovat keramiikkaa. Toija käsittelee savea rouheasti, mikä tuo teoksiin sekä rujoutta että persoonallisuutta. Toijan hahmoissa on myös aimo annos huumoria, lämpöä ja ymmärrystä, mikä auttaa käsittelemään hankaliakin asioita ja olemaan armollinen.

Toijan teokset ovat helposti lähestyttäviä ja syvästi inhimillisiä. Niissä yhdistyy näyttelyn kuratoroineen Veikko Halmetojan mukaan viattomuus ja kapina, lapsuus ja ajaton huumori. Näyttelyssä on veistosten lisäksi myös croquispiirroksia ja akvarelleja, joista osa on esillä ensimmäistä kertaa.

Tommi Toijan Omia kuvia -näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseon Engel-makasiinissa vielä viikonlopun ajan. Opastettu näyttelykierros su 12.1. klo 13. Toija kertoo taiteestaan 12.1. klo 14, minkä jälkeen myös yleisö voi kokeilla veistoksen muovailua.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset