Kaupunkiuutiset

Torikahvilla - Turengin keskusta elävöityy

Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen istahtaa Hämeenlinnan kauppatorin Cafe Linnaan muistot ja tarinat mielessään. Muistoja on omista kokemuksista ja tarinoita ainakin Siiri-mummon torikauppiasajasta.

– Mummoni oli Karjalan evakkoja. Hän kävi Hämeenlinnan torilla myymässä karjalanpiirakoita. Tarinan mukaan piirakat oli usein myyty ennen kuin Siiri ehti edes kunnolla omalle paikalleen. Olivat ne hyviä!

Sen Esa Silvennoinen muistaa, että mummolassakin tarjolla karjalanpiirakoita ”torin mitalla”, eli runsaasti.

Musiikki- ja dj.-maailmassa takavuosina paljon touhunnut Silvennoinen on ollut järjestämässä toritapahtumia, joten siltäkin puolelta on kokemusta Hämeenlinnan torielämästä.

– Tilitoimistoyrittäjänä vuoden ensimmäinen puolisko menee tiiviisti toimistotöissä. Kun tilinpäätösruljanssi on valmis, ikkunasta avautuu jo täysi kesä. Silloin on aika suunnata torille.

Esa Silvennoisen mielestä toritapaamisiin liittyy ”yllätyksellisyys, maailman parantaminen ja ajantajun katoaminen”.

– Se on yleensä aina hyvä kokemus. Sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyy, mikä on pelkästään positiivista.

Turenkiin elämää

Janakkalan pitkäaikaisena kunnallispoliitikkona ja nykyisin myös valtuuston puheenjohtajana tunnettu Silvennoinen uskoo myös Turengin keskustaan syntyvän uutta elinvoimaisuutta, kun ns. keskustakolmion kehittämisessä päästään vauhtiin. Hän myöntää, että julkisuudessa liikkui melkoiselta osin väärää tietoa siitä, miksi suunnitelmat olivat jumissa.

– Aluetta kehitetään nyt hyvässä hengessä kaikkien osapuolten kesken.

– Sen olen oppinut, että kannattaa kuunnella myös yrittäjiä, kun tällaisia kaupallisten keskustojen kehityssuunnitelmia laaditaan. Viisaus ei ole pesiytynyt millään muotoa johtavien virkamiesten tai luottamushenkilöiden erikoisominaisuudeksi.

Esa Silvennoisen ensimmäinen ajatus Turengin keskustan kehittämisessä on, että nyt toimimaton kävelykatu ”pitää räjäyttää” aivan uudenlaiseksi virkeydeksi.

– Pitää hyväksyä, että jokainen kävelykatu on sopeutettava taajaman asukasmäärään. Esimerkiksi Jyväskylässä toimii sinne toteutettu kävelykatukokonaisuus, mutta Turengissa nykyinen kävelykatu on aivan liian iso siihen ympäristöön.

Silvennoinen tietää, että Turenkiin sijoittuu uusia palveluyrityksiä, kunhan kiinteistöt ja liikennejärjestelyt saadaan uuteen ojennukseen.

Katse pois peräpeilistä!

Kunnallispoliitikkona Silvennoinen kokee poliittisen päätöksenteon muuttuneen merkittävästi viimeisten vuosien aikana. 1990-luvulta Janakkalan kunnallispolitiikassa vaikuttanut Silvennoinen sanoo valtiotasolta tulevan nykyisin niin paljon tehtäviä kuntiin, että ihmisten rajalliset resurssit ovat nyt jo äärirajoilla.

– Aikaa menee valtavasti niin luottamushenkilöiltä kuin virkamiehiltä erilaisten selvitysten ja vastausten laatimiseen. Aikaa pitäisi olla siihen miettimiseen, miten jatkossa selvitään. Aikaa on etenkin luottamushenkilöillä rajallisesti. Valtiovalta tappaa tällä tavoin toimien monen kuntapoliitikon motiivin olla mukana.

Esa Silvennoinen haluaa siirtää katseet pois peruutuspelistä, ja tähdätä tulevaisuuteen.

– Keskitymme hyvin monissa asioissa vanhojen paikkaamiseen, kun aikaa pitää käyttää kokonaan uusien toimintatapojen miettimiseen. Asiat muuttuvat ajan myötä, sen mukana toimintatavat. Tämä täytyy myöntää, eikä aina tukeutua vanhaan.

Näihin uusiin toimintamalleihin Silvennoinen lukee muun muassa kuntarajat ylittävän seutuyhteistyön, mikä on Hämeenlinnan seutukunnalla nytkähtänyt liikkeelle.

– Seutuneuvottelukunnan työ antaa uskoa, samoin virkamiesvalmisteluna tehdyt aloitteet yhteistyöhankkeista. Janakkala on varmasti tässä yhteistyössä mukana, Silvennoinen painottaa.

– Yhteistyöhön kaivataan lisää ”ruotsalaista mentaliteettia”, eli puhumista ihmisten kesken. Sivusta huutelemalla asiat eivät etene.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset