Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Torin leikkipaikalta ylijääneistä nupukivistä rakennetaan itkumuuri

Leikkipaikan alta purettujen kivien kohtalosta ja monesta muusta merkittävästä asiasta kannetaan Hämeenlinnassa huolta.

Keskelle kauppatoria rakennettava leikkipaikka on herättänyt kaupungissa kiivasta keskustelua. Jotkut pelkäävät, että rakennelma houkuttelee satunnaisten hortoilijoiden sijaan torille esimerkiksi lapsiperheitä. Jonkinlaisena sivujuonteena on huolestuttu myös leikkipaikan kohdalta purettavista nupukivistä, jotka on perimätiedon mukaan omakätisesti asentanut esihistoriallinen rakennusmies Nyholmius.

– Kaupunkilaisten huoli tästä jälkimmäisestä asiasta on aivan turhaa, sillä näille arvokkaille kiville on keksitty käyttöä, Kaupunkipepusta -yhdistyksen puuhanainen Helena Hyggenbögel kertoo.

– Nupukivistä rakennetaan torin luoteiskulmaan itkumuuri, jossa ihmiset voivat käydä itkemässä erilaisia kaupunkiamme koskevia epäkohtia.

Konseptin mallina on käytetty Jerusalemin Temppelivuoren laidalla olevaa Itku- eli Valitusmuuria, jonka juurella hurskaat juutalaiset surevat pyhän kaupunkinsa hävitystä. Perinteeseen kuuluu, että itkeminen tapahtuu ääneen valittaen ja tätä tapaa suositellaan myös Hämeenlinnassa. Muuri valmistuu elokuussa, jolloin torille odotetaan kansainvaellusta.

– Voi olla, että porukkaa riittää. Siksi olemme tehneet aikataulut eri itkemisen aihealueista, jotta turhilta tungoksilta vältyttäisiin.

– Tutkimusten mukaan sydäntään saa kevennettyä jo 15 minuutin kyynelehtimisellä, mutta jos asia kovasti painaa mieltä, niin muurin juurella voi vinkua täydet kaksi tuntia.

Maankäytön, kulttuurin ja hassujen asioiden lautakunta on hyväksynyt aikataulun, jonka mukaan torin itkumuurilla valitetaan aamukahdeksasta kymmeneen Kantolan tapahtumapuiston megakonserttien puutetta ja klo 10–12 kaupunginjohtajan medianäkyvyyden vähäisyyttä. Tämän jälkeen vietetään kahden tunnin lounastauko.

Kello 14–16 asialistalla on Tekmen myynti tai vaihtoehtoisesti Vanajanlinnan kiinteistöjen liian alhaiset vuokrat, jotka ovat kuitenkin itkettävissä vain 31.12. asti. Sen jälkeen tälle ajankohdalle valitaan joku muu kaupunginhallituksen tai valtuuston tekemä päätös.

Kello 16–18 voi itkeä yleisluontoisesti vanhojen hyvien aikojen katoamista tai vaihtoehtoisesti ottaa pulttia torilla kaikuvista lasten äänistä. Kello 18:sta eteenpäin aina kello 20:een asti voi aiheen valita vapaasti.

– Toivomme kuitenkin edes jonkinlaista ajankohtaisuutta murheiden aiheita mietittäessä, Hyggenbögel painottaa.

– Ei ole suotavaa, että kukaan enää käy poraamassa Hämeen Sähkön myyntiä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020