Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Toriparkista järjestetään kuntakysely – Vastaamaan pääsevät kaikki 16 vuotta täyttäneet

Toriparkki vai ei? Kuva: Riku Hasari, arkisto

Kaupunkilaiset pääsevät ottamaan kantaa torinaluspysäköintiin Hämeenlinnassa helmikuussa. Kysely järjestetään viikolla kahdeksan ennen hiihtolomaviikkoa.

Kuntalaiskyselyn tulokset julkistetaan keskiviikkona 11. maaliskuuta.

16-vuotiaat pääsevät kertomaan mielipiteensä

Hämeenlinnan valtuusto päätti marraskuussa kuntalaiskyselyn järjestämisestä ja asetti määräajaksi helmikuun lopun. Tuolloin pohdittiin kuntalaisaloitteen perusteella neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä toriparkista.

Valtuusto päätti, ettei varsinaista kansanäänestystä järjestetä, mutta sen sijaan kaupunkilaisten kantaa kysytään kuntalaiskyselyllä. Se on edullisempi järjestää ja lisäksi asiasta voidaan kysyä monipuolisemmin kuin kansanäänestyksessä.

Samassa valtuuston kokouksessa pohdittiin, voisivatko myös nuoret osallistua kyselyyn. Näin onkin nyt tarkoitus tehdä, eli kysely kohdennetaan suunnitelmien mukaan kaikille 16 vuotta täyttäneille hämeenlinnalaisille.

Monivalintakysymyksiä

Kyselyyn voi vastata joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Molemmissa vastaajan henkilöllisyys varmistetaan niin, ettei kukaan pääse tehtailemaan vastauksia.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat valmistelleet kyselyyn tulevat kysymykset. Kaikki ovat monivalintakysymyksiä, joihin annetaan vastausvaihtoehdot.

Kysymyspatteriston alussa kysytään vastaajan postinumeroa ja sen jälkeen ensimmäisenä sitä, miten keskustan pysäköintitarve tulisi järjestää.

Vastausvaihtoehdot ovat Kaivoparkin laajennus, P-tori (eli torinaluspysäköinti), pysäköintiratkaisut keskustan reuna-alueille tai taloyhtiöiden omat ja jo olemassa olevat parkkiratkaisut.

Lisäksi kysytään P-torin rahoituksesta, torin ympäristön kehittämisestä ja kävely- ja pyöräilymahdollisuuksien lisäämisestä.

Periaatepäätös huhtikuussa

Valmistelun yhteydessä on todettu, ettei mukaan oteta kysymyksiä, joihin olisi avoin vastausmahdollisuus.

Kyselyyn odotetaan niin paljon vastauksia, ettei avointen vastausten raportointi onnistuisi. Vastaajan postinumeroa kysytään siksi, että tarvittaessa voidaan raportoida vastauksia myös asuinalueittain.

Torinaluspysäköintiä on Hämeenlinnassa pohdittu vuosikymmenet. Viimeisin kierros käynnistyi syksyllä 2016, ja P-tori on mukana muun muassa Hämeenlinnan uudessa keskustavisiossa.

Näillä näkymin valtuusto tekee periaatepäätöksen toriparkista huhtikuun valtuustossa.

 

Verkko tai paperi

Kuntalaiskysely on tarkoitus järjestää viikolla 8 (17.-23.2.2020). Kyselyyn voi vastata joko sähköisellä tai paperilomakkeella.

Kysely suunnataan yli 16-vuotiaille hämeenlinnalaisille.

Vastaaminen vaatii tunnistautumisen suomi.fi-järjestelmän kautta. Myös paperilomakkeen tuojien henkilöllisyys tarkistetaan.

Palvelupisteissä arkipäivinä

Suunnitelman mukaan paperilomakkeita otetaan vastaan kaikissa kaupungin palvelupisteissä niiden aukioloaikoina. Palvelupisteitä on pitäjien kirjastoissa ja kantakaupungissa Kastellissa (Palokunnankatu 16).

Kastellin palvelupiste on normaalisti avoinna ma-pe kello 9–16. Äänestysviikolla maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona aukioloaikaa pidennetään kahdella tunnilla eli piste palvelee kello 9–18.

Palvelupisteissä voi kyselyyn osallistua arkipäivinä, sähköinen kysely toimii myös viikon 8 viikonloppuna.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

19.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

21.9.2020