Kaupunkiuutiset

Kolumni: Toriparkki on kuin Paavo Väyrynen – Se kestää aikaa eikä väsy omaan erinomaisuuteensa koskaan

Tuulia Viitanen Kuva: Toni Rasinkangas
Tuulia Viitanen Kuva: Toni Rasinkangas

Toriparkki on tässä kaupungissa vuosikymmeniä jatkunut väsytystaistelu. Vastustajat pullikoivat vastaan. Kannattajat taas eivät näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin torin alle rakentamisen. Sama vääntö ja väittelyt, oli vuosikymmen mikä hyvänsä.

Toriparkki on kuin Paavo Väyrynen. Aina se pomppaa esiin eikä väsy koskaan omaan erinomaisuuteensa.

Jo 1800-luvun lopussa Hämeenlinnassa pohdittiin, että hevosille pitäisi rakentaa talli torin alle. Kun autot tulivat, alkoi keskustelu uudelleen toriparkista. Eikä se sen koommin ole pysähtynyt.

Kun käy läpi vuosikymmenten ajan käytyä keskustelua toriparkista, hämmennys on valtava. Mikään ei ole muuttunut. Vastustajien argumentit ovat samat kuin vuosikymmeniä sitten. Sentään keskustan visio on elänyt vuosien saatossa.

Oikeastaan kiinnostavaa ei ole enää asiallinen perustelu puolesta tai vastaan. Kaikki selitykset on kuultu, mutta harva niitä jaksaa väittelyssään muistaa.

Enemmän harmittaa se, mitä keskusta voisi olla, jos vuosikymmeniä sitten olisi jo ollut rohkeutta toteuttaa idea.

Ajatella, millainen edelläkävijäkaupunki olisimmekaan, jos 1970 tai 1980-luvulla olisi toriparkista tullut totta? Olisimme olleet ennakkotapaus. Kaupunki, joka otti ensimmäisenä rohkean askeleen. Täällä olisi käyty Mikkelistä, Lahdesta, Joensuusta, Kuopiosta ja mistä lie päättäjiä katsomassa, kuinka pysäköinti Hämeenlinnassa toimii ja menikö tori pilalle.

Nyt olemme jo vuosia jäljessä muista kaupungeista. Tutustumiskäyntejä on tehty lukuisiin toriparkkipaikkakuntiin ja tutkimuksia ja rahoitusselvityksiä tehty, mutta päätökset odotuttavat itseään tai ”huonot” päätökset otetaan aina uudestaan käsittelyyn.

Paavolla ja toriparkilla on yksi ero. Paavon edessä en taivu, mutta toriparkille voisin vastata jo kyllä. Ei se tästä kamalammaksi voi mennä.

Seuraaviksi vuosikymmeniksi olisi vihdoin joku uusi puheenaihe, joku uusi Väyrynen, josta saataisiin taittaa peistä vähintään sata vuotta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset