Kaupunkiuutiset

Toriparkki, toriparkki, toriparkki

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa voidaan puhua vaikka Rengon suojeltavista aidanseipäistä, niin keskustelun painopiste on kuitenkin toriparkissa. Siitä pitää myös äänestää. Näin kävi myös maanantaisessa kokouksessa, kun puitavana oli kantakaupungin vuoteen 2035 tähtäävä yleiskaava.

Toriparkista päästiin taas äänestämään, kun Lulu Ranne (ps.) ehdotti pysäköintimahdollisuuden lopullista poistamista yleiskaavasta. Äänestyksessä esitys hävisi 38–13.

Kaavaesityksessä torialueelle oli esitetty pysäköinnin järjestämismahdollisuus. Pysäköintiratkaisun rakentamismahdollisuuden säilyttäjät perustelivat kantaansa sillä, ettei koskaan tiedä mitä kymmenien vuosien päässä tarvitaan. Kaava ei pakota rakentamiseen, mutta antaa siihen mahdollisuuden.

Muun muassa vihreiden Andrei Sergejeff ja keskustan Timo Kaunisto sanoivat nykytilanteessa olevan toriparkkia vastaan, mutta pitivät rakentamismahdollisuuden säilyttämistä tärkeänä.

– En millään tavoin kannata nyt toriparkkia, mutta en missään nimessä poistaisi p-merkintää yleiskaavasta, Sergejeff painotti.

P-merkinnän poistamista kannattivat lähinnä perussuomalaiset, vasemmistoliittolaiset ja kristillisdemokraatit. Sosialidemokraattien Mauri Ojamäki oli myös valmis poistaman p-merkinnän.

Harvoja yleiskaavaa toriparkin ulkopuolelta käsitelleistä oli kokoomuksen Helena Lehkonen, joka painotti Moreeninen eritasoliittymän selvitystyön tärkeyttä.

– Yleiskaavalla vaikutetaan elinvoimaisuuteen ja yritystoimintaan. Eritasoliittymän rakentaminen on kaupungille iso elinvoimatekijä.

Myös saman puolueen Anni Puntila harmitteli sitä, että yleiskaavan vaikutusta elinvoimaisuuteen ei valtuutettujen keskuudessa tunnuta ymmärtävän.

– Tässä ei nähdä mahdollisuuksia. Harmittaa, kun päättäjä itse jarruttavat kehitystä.

Lukuisissa puheenvuoroissa painotettiin juuri kaavan paljon mahdollistavaa luonnetta. Lähinnä vasemmistoliiton Juhani Lehto kaipasi nyt hyväksyttyä yleiskaavaan ohjaavampaa otetta.

– Vaarana on päätösvallan katoaminen jonnekin muualle.

Päätösvallasta puhuttiin myös omistajapoliittisten linjausten uusimisen yhteydessä. Osa valtuutetuista epäili, että päätösvalta on jossakin muualla kuin valtuuston käsissä.

Timo Kaunisto kärjisti asian niin, että ”valtuusto voi kuohita itsensä päätösvallan osalta”.

Juhani Lehto olisi lähettänyt koko paperin uudelleen valmistetavaksi muun muassa ”epäloogisuuden huonojen sanavalintojen vuoksi”. Siitäkin äänestettiin, mutta paperi käsiteltiin ja hyväksyttiin samalla istumalla. Vasemmistoliiton Ritva Oinonen oli myös sitä mieltä, että valtuusto on ajanut itsensä paitsioon konserniyhtiöiden osalta.

Perussuomalaisten Teppo Turja halusi puolestaan lisätä lausekkeen yhtiöiden hallitusten vastuukysymyksistä, mutta sekään ei menestynyt äänestyksessä. Turjan esitys koski tilanteita, joissa yhtiön hallitus päättää vastoin kaupungin ohjeistusta.

Kaunisto halusi valtuustolle esiteltävää konsernikatsausta, mutta ehdotus ei mennyt läpi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset