Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Torsti Nieminen on saavuttanut johtavan aseman antiikkimessujen järjestäjänä Suomessa – "Sen eteen on tehty hirveä määrä töitä"

Huutokauppameklarina aloittanut Torsti Nieminen oli välillä muissa töissä, mutta palasi takaisin antiikin pariin.
Torsti Niemisen mukaan Hämeenlinnan ensimmäiset antiikkialan messut järjestettiin raatihuoneessa 1986. Messut olivat ensimmäisiä koko maassa. "Olin silloin mukana näytteilleasettajana postimerkin kokoisella alueella", hän muistelee. Kuva: Heli Karttunen
Torsti Niemisen mukaan Hämeenlinnan ensimmäiset antiikkialan messut järjestettiin raatihuoneessa 1986. Messut olivat ensimmäisiä koko maassa. "Olin silloin mukana näytteilleasettajana postimerkin kokoisella alueella", hän muistelee. Kuva: Heli Karttunen

Torsti Nieminen on kymmenessä vuodessa vakiinnuttanut asemansa johtavana antiikkialan messujen järjestäjänä Suomessa.

– Vielä viisi vuotta sitten kilpailu oli tosi raakaa. Ilmaiseksi en ole mitään saanut, vaan sen eteen on tehty hirveä määrä töitä, hämeenlinnalainen kertoo.

Vanha firma uusiin puihin

Nieminen järjestää messuja ExpoNova -yrityksensä kautta. Hän kaivoi firman pöytälaatikostaan irtisanouduttuaan vakityöstään ja jäätyään puolen vuoden sapattivapaalle 2009.

– Jo viisi vuotta aiemmin olin suunnitellut yritystä, joka järjestäisi kaikenlaisia tapahtumia. Uusyrityskeskuksesta tuli kuitenkin täyslaidallinen kylmää vettä.

Sapattivapaalla hän rakensi suunnitelmansa uudelleen.

– Ajattelin, että antiikkialan messujen järjestäminen olisi helpoin tie, sillä tunsin alan. Heti ensimmäisen tapahtuman jälkeen oli selvää, että tämä on se juttu.

Kiinnostus lapsuuskodin peruja

Niemisen kiinnostus vanhaan tavaraan on perua lapsuudenkodista.

– Olin vanhempieni mukana huutokaupoissa pienestä pitäen. Aloin itsekin kerätä, mutta hyvin nopeasti se kääntyi siihen, että aloin myydä tavaraa.

1980–90-luvuilla Nieminen piti vanhojen tavaroiden osto- ja myyntiliikkeitä Hämeenlinnan seudulla sekä toimi huutokauppameklarina.

– Sain pitkään elantoni kuolinpesä- ja konkurssihuutokaupoista, mutta kun talous vuonna 1996 lähti nousuun, huutokaupat loppuivat. Silloin totesin, että on parempi mennä oikeisiin töihin.

Hän työskenteli toistakymmentä vuotta sosiaali- ja turvallisuusalalla. Kokemuksesta on hyötyä.

– Sosiaalialalla opin tulemaan toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Turvallisuusalan asiantuntemuksen ansiosta voin itse tehdä pelastussuunnitelmat.

Vintagesta alan pelastaja?

Antiikkiala on vuosien varrella kokenut muodonmuutoksen.

– Silloin kun aloitin, puhuttiin antiikista ja keräilystä. Muutama vuosi sitten tuli vintage mukaan. Nyt haetaan etenkin 1950–60-lukujen tavaroita.

Messujen määrä on vähentynyt radikaalisti takavuosista.

– Tämä on ollut pitkään auringonlaskun ala. Toisaalta esimerkiksi postimerkkeily on taas nousussa ja näkisin, että vintage ainakin kantaa ja tulee vielä nousemaan.

Nieminen järjestää Antiikki & Vintage -tapahtumaa Hämeenlinnassa nyt kolmatta kertaa.

– Tämän viikonlopun antiikkitapahtuma on tiettävästi isoin Hämeenlinnassa koskaan järjestetty.

Hämeenlinna Antiikki & Vintage Loimua-areenalla (Härkätie 17) lauantaina ja sunnuntaina 1.–2.2. kello 10–16.

Torsti Nieminen

Syntynyt Hämeenlinnassa 1967, asuu Hauholla.

Perhe: vaimo ja viisi lasta.

Järjestää antiikkimessuja ExpoNova -yrityksensä kautta.

Työskenteli yrittäjänä vanhan tavaran parissa 1986–1996.Välillä töissä sosiaali- ja turvallisuusalalla, kunnes vuonna 2009 ryhtyi uudestaan yrittäjäksi.

On kymmenessä vuodessa vakiinnuttanut asemansa antiikkimessujen järjestäjänä. Tuottaa tänä vuonna 18 alan messutapahtumaa ympäri Suomea. Viikonvaihteen Hämeenlinna Antiikki & Vintage on järjestyksessään 146. hänen tuottamansa tapahtuma.

Harrastukset: kadonneiden etsintä koirien avulla, lukeminen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.11.2020