fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Tosiaan, menetetty vuosikymmen

Kirjoittaja pohtii, että pelkät "isot hankkeet", kuten Kantolan tapahtumapuisto, eivät yksin riitä houkuttelemaan väkeä Hämeenlinnaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kommentoin Seppo Rehusen kirjoitusta (HKu 23.9). Päättäjät lienevät hiljaa. Eniten ääniä saaneet valtuutetut valitaan uudelleen, joten heidän ei tarvitsekaan sanoa mitään, ja viranhaltijat ovat ikuisia, tekivätpä he mitä tahansa. He eivät myöskään viesti mitään ennen kuin ovat oikeudessa tai poliisin kuulusteluissa.

Hämeenlinna oli tosiaan vetovoimainen kaupunki varsinkin vuosina 2006–2011. Vuonna 2008 ja 2006 kaupunki oli kolmanneksi suosituin muuttokaupunki Suomessa (+ 517 asukasta vuonna 2008). Aivan loistavaa, vaikka onkin historiaa. Vuonna 2012 olikin sitten pieni muuttotappio (-3 asukasta) ja suurimmat muuttotappion vuodet 2015–2017 olivat edessä.

Nyt ovat vuodet 2018 ja 2019 olleet 100–200 plussalla. Muuttovoitot ovat pelkästään ikääntyneiden ikäluokissa.

Siis kuntaliitoksen (vuosi 2009) tiimoilla kaupungilla meni todella hienosti. Oliko silloin viisasta, kun meni muutenkin hyvin, ryhtyä Sunny Car Center -hankkeeseen toivorikkaana tai ahneesti?

Entä vuonna 2012, kun alkoikin ilmetä muuttotappiota, eikö se ollut ensimmäinen signaali tulevasta? Olisiko tämän jälkeen pitänyt tehdä muutakin kuin riidellä SCC-hankkeen jälkipyykistä lastenkamarityyliin.

Seurasin asioita etäämpää ja kyllä järkytti.

Hämeenlinnan sijoitus kauhistuttaa

Noin kymmenen vuoden aikana ovat työikäiset vähentyneet lähes 1 700:lla, nuoret 18–35-vuotiaat ovat vähentyneet 800:lla ja 0–6-vuotiaat 600:lla.

Ihmisistä tuleva elinvoima vähenee ja huoltosuhde heikkenee.

Kuntataloudet ovat olleet heikoilla joka puolella, mutta Hämeenlinna sijoittuu alimpaan viidennekseen alijäämillä mitattuna. Todella menetetty vuosikymmen siinäkin mielessä lähes kaikkiin muihinkin kuntiin ja kaupunkeihin verrattuna.

Kunnissa ajatellaan, että kun me teemme tämän rakennussuunnitelman tai “elinvoimahankkeen” ja teemme sitä ja tätä isoa, niin meille tulee hyviä veronmaksajia. Ihmiset taas tekevät muuttopäätöksensä joskus yllättävilläkin perusteilla, mutta ei hienolta kuulostavien hankkeiden perusteella.

Tapahtumapuiston konserttien piti pitää nuoret ja houkutella heitä lisää. Tosiaan ensimmäisen konsertin (vuonna 2015) jälkeen alkoivat suuret nuorten ikäluokkien muuttotappiovuodet ja ne jatkuvat.

Seponkin mainitsemaa ryhmäkuria kuntien päätöksenteossa voidaan sanoa jopa vaaralliseksi koko kansantalouden kannalta. Hulluja hankkeita on mennyt ja menee läpi kunnissa ja kaupungeissa. Mutta, kuten totesin alussa, mikään ei muutu, koska päättäjät eivät vaihdu. Tyhmistä päätöksistä ei ole mitään sanktioita.

“Kyllä kansa tietää” ei ole kulunut eikä populistinen vennamolainen ilmaus. Nykyään asukkaat ovat tietotasoltaan parempia ja harkitsevampia kuin ryhmäpaineissa olevat poliitikot, kannattaisi kuunnella.

Rafael Hellsten

kokoomuksen rivijäsen

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset