Kaupunkiuutiset

Tukea potilaille ja läheisille

Noin kolmannes suomalaisista sairastuu johonkin syöpäsairauteen elinikänsä aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen suomalaisen lähipiirissä on syöpäsairas ihminen. Kaksi kolmesta selviää sairaudestaan.

– Jo sanana syöpä aiheuttaa voimakkaita tunteita. Se koskettaa voimakkaasti niin sairastunutta kuin hänen läheisiään. Tunnekuohut ovat ymmärrettäviä, vaikka suuri osa sairauksista pystytään nykyisin hoitamaan, Etelä-Suomen syöpäyhdistyksen terveydenhoitaja ja kuntoutusohjaaja Kirsi Roos toteaa.

– Lähtökohta on, ettei ole niin pientä syöpään liittyvää asiaa, etteikö siitä voisi tulla keskustelemaan ja hakemaan neuvoa. Meillä ei ole korkeaa kynnystä, Kirsi Roos vakuuttaa.

Roos vastaa tulevaisuudessa syöpäsairaille ja heidän läheisilleen suunnatusta neuvontapalvelusta Hämeenlinnassa. Palvelu toimii ajanvarauksella. Kirsi Roos päivystää Hämeenlinnassa keskimäärin joka toinen maanantai. Palvelu on Etelä-Suomen yhdistyksen järjestämä. Myös vertaistukea on saatavilla.

Palvelua voivat käyttää vasta sairautta epäilevät, jo tautimäärityksen saaneet, hoidossa olevat sekä sairaudesta parantuneet, sekä kaikki potilaiden läheiset.

Valtakunnallinen Suomen Syöpäyhdistys on yksi Suomen suurimmista kansanterveysjärjestöistä sekä valtakunnallinen asiantuntijajärjestö.

Syöpäjärjestöjen tarjoamista palveluista jaetaan tietoa muun muassa sairaaloissa, apteekeissa, terveyskeskuksissa ja eri hoitolaitoksissa, mutta siitä huolimatta potilaat ja heidän läheisensä eivät aina saa tietoa tarjolla olevista palveluista.

– Tilanne paranee koko ajan, mutta kirittävää riittää. Sairastuneen ihmisen tunnetila on yleensä sellainen, ettei yhtään ylimääräistä tietoa pysty omaksumaan. Sen vuoksi tieto palveluistamme voi mennä ohi.

Kirsi Roosin keskustelut asiakkaiden kanssa eivät ole varsinaista hoitotyötä, se kuuluu hoitavalle organisaatiolle. Terveydenhoitaja kuuntelee, opastaa ja neuvoo kaikissa sairauteen liittyvissä kysymyksissä, mutta ei siis hoida.

– Tapaamiset eivät ole myöskään terapiaistuntoja, mutta voin ohjata asiakkaan terapeutin luokse, jos tapaamisen yhteydessä tällainen tarve ilmenee.

Kirsi Roosin mukaan aihealueet vaihtelevat kaikessa taivaan ja maan välillä, tyypillistä asiakasta ei hänen mukaansa ole.

– Esimerkkejä keskusteluaiheista ovat asiakkaan omat ajatukset sairaudesta selviytymisestä, perhesuhteet, unettomuus, työhön liittyvät asiat, hoitojen järjestelyt sekä byrokratiaviidakossa selviäminen. Minun työtäni on ohjata asiakasta oikeisiin osoitteisiin tai neuvoa jatko-ohjelman kanssa, Kirsi Roos sanoo.

Hän muistuttaa, ettei palvelu koske pelkästään syöpäsairaita.

– Läheisille sairaus on monesti yhtä järisyttävä tilanne, koska vastuunkanto tuntuu rysähtävän läheisen omille harteille. Heille tarjotaan tätä kautta mahdollisuus purkaa tuntojaan ja saada helpotusta omaan rooliinsa.

Kirsi Roos sanookin, että syöpään sairastuneen läheiseltäkin pitäisi muistaa kysyä ”kuinka sinä jaksat?”

– Terveydenhoitojärjestelmä ei pysty ottamaan huomioon omaista, se vastaa vain potilaan hoidosta.

Rooli on taas sairauden mukanaan tuoma käsite, sillä perheessä usein ”näytellään” sairauden aikana roolipelejä, joissa aidot tunteet ja tuntemukset peitetään.

– Se on inhimillistä. Vakavan sairauden arkitodellisuus yritetään kätkeä, kun ”näyttelijät” pyrkivät helpottamaan tällä tavoin läheistensä elämää. Roolipeli käy tosin loppujen lopuksi raskaaksi.

Pariskunnat voivat tulla vastaanotolle joko yhdessä tai erikseen. Joskus asioista on hyvä saada keskustella ilman sairastuneen puolison läsnäoloa. Myös muut sairastuneen läheiset ovat tervetulleita keskustelemaan.

– Tällä tavalla voi joissakin tapauksissa avautua helpommin ja saada sitä kautta apua omaan jaksamiseensa.

Terveydenhoitaja Kirsi Roos, puh. 09-69621114.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset