Kaupunkiuutiset

Tunnuspysäköinti nytkähti tällä viikolla käyntiin keskustassa

Asukkaille ja yrityksille tarkoitettuja pysäköintitunnuksia on käytetty pitkään esimerkiksi Lahdessa ja Helsingissä, mutta Hämeenlinnassa idea alkoi nostaa päätään muutama vuosi sitten. Nyt on päästy tuumasta toimeen ja tunnuspysäköinnin ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön 16. tammikuuta lähtien. Asiakaspysäköintitunnuksen voi lunastaa jokainen keskustan rajatulla alueella asuva henkilö, jolla on ajokortti ja joka omistaa tai hallitsee tunnukseen merkittävää henkilö-, paketti-, tai mopoautoa, moottoripyörää tai mönkijää.

– Tunnuspysäköinti lähti liikkeelle asukkaiden aloitteesta, toimitusjohtaja Jarmo Kulmala Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:stä kertoo.

– Taloyhtiöissä ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi autopaikkoja, kun talouksissa saattaa olla useampiakin autoja. Monissa perheissä on lasten harrastusten takia melkoinen kuljetusrumba ja kyllä junaliikenteen pysähdysten väheneminenkin tulee tässä yhteydessä mieleen.

Tunnuksella varustetun ajoneuvon voi parkkeerata ilman aikarajoitusta pysäköintipaikoille, joiden liikennemerkeissä on lisäkilpi ”Ei koske P-tunnuksella A”. Uudistuksen ykkösvaiheessa ensimmäiset 68 tunnuspysäköintipaikkaa löytyy ydinkeskustan koilliskulmasta Koulukadulta, Kustaa III:n kadulta ja Lukiokadun päästä. Kaikkiaan tunnuspysäköinnin piiriin tulee 330 paikkaa tämän vuoden kuluessa ja mahdollisesti jo kesään mennessä.

Asukastunnuksen hinta on 186 euroa vuodessa ja 99,20 euroa puolessa vuodessa. Tunnuksia myönnetään yksi asuntoa kohden ja sitä lunastettaessa hakijan täytyy esittää ajokortti, rekisteriote ja todistus asumisesta keskustassa. Jos perheessä on kaksi ajoneuvoa, tunnukseen saa molempien rekisterinumerot, mutta vain toinen niistä voi olla kerrallaan käytössä.

Rajatulla alueella olevilla yrityksillä on oikeus lunastaa korkeintaan viisi tunnusta, joiden hinta on 372 euroa kappaleelta vuodessa.

– Toistaiseksi yksi yritys on lunastanut viisi kappaletta tunnuksia, Kulmala sanoo.

–  Kyllähän lähtökohtana on ajatus, ettei kadunvarsipysäköinti olisi työpaikkapysäköinnille se ykkösvaihtoehto, vaan ensisijaisesti pysäköintitalot ja -alueet.

Pysäköintitunnus ei takaa pysäköintipaikkaa. Se ei myöskään oikeuta pysäköimään yksityisillä pysäköintialueilla ilman kiinteistönomistajan lupaa. Tunnuksen haltija on velvollinen siirtämään ajoneuvoaan kadun kunnossapitotöiden ajaksi erikseen ilmoitettavina ajankohtina.

Keskustan asukkaat ja yritykset voivat lunastaa tunnuksen Hämeenlinnan Pysäköinnin toimistosta Kasarmikadulta. Oikea paikka imukupilla kiinnitettävälle tunnukselle on tuulilasin apumiehen puolella oleva alakulma, josta jalkakäytävällä liikkuva pysäköinnin tarkastaja sen helposti havaitsee.

– Tässä yhteydessä on hyvä ehkä tuoda esille yksi jatkuvasti väärinkäsityksiä aiheuttava seikka, Kulmala tuumaa.

– Pysäköintiyhtiö ei vastaa pysäköinninvalvonnasta eikä virhemaksujen kirjoittamisesta, vaan niistä vastaavat kaupungin virkamiesvastulla toimivat pysäköinnin tarkastajat. Myymme näitä tunnuspysäköinnin lupalappuja, mutta siihen meidän roolimme sitten tässä asiassa jää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset