Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tunteet ja alitajunta inspiroivat Luiza Lehtistä – Rankan lapsuuden kokenut taiteilija sai ilmaisuunsa vapautta meditaatiosta

Luiza Lehtinen luo alkoholimusteella teoksiinsa ilmavuutta ja ulottuvuutta. Kuva: Riikka Helenius
Luiza Lehtinen luo alkoholimusteella teoksiinsa ilmavuutta ja ulottuvuutta. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneella on esillä hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Luiza Lehtisen Samskaras-niminen näyttely. Näyttely koostuu alkoholimusteella maalatuista teoksista. Lehtinen luonnehtii itseään intuitiiviseksi ja ekspressiiviseksi taiteilijaksi.

– Tunteet ja alitajunnan vaikutus kiinnostavat ja inspiroivat minua. Etsin syvyyttä, en pelkästään kiiltävää pintaa.

– Kaadan ohennettua mustetta kankaalle, liu’utan väriä ja käytän myös hiustenkuivaajaa. Alkoholimusteella teoksiin saa upeaa ilmavuutta ja ulottuvuutta, Lehtinen kuvaa työskentelyään. Hän maalaa kotona, yleensä yksin ollessaan, sillä alkoholimuste tuoksuu voimakkaasti.

Tekniikka vei mennessään

Lehtinen ihastui alkoholimustetekniikkaan ja abstraktiin ilmaisuun runsas vuosi sitten.

– Olen aina maalannut, piirtänyt, harrastanut valokuvausta ja lasimaalausta. Minulla oli rankka lapsuus ja nuoruus, sillä isäni oli alkoholisti. Ennen minun oli vaikea maalata jotain ei-selkeää ja muodotonta. Halusin, että elämässäni kaikki olisi selkeää ja tiukassa järjestyksessä. Muutama vuosi sitten aloin harrastaa joogaa ja meditaatiota, mikä auttoi minua päästämään irti ja toi uudenlaista vapautta, kymmenen vuotta sitten Suomeen muuttanut armenialaisvenäläinen kuvataiteilija kertoo.

Kyseessä on Lehtisen ensimmäinen yksityisnäyttely. Taiteilija on numeroinut teoksensa.

– En nimennyt teoksia, sillä haluan jättää tilaa katsojan mielikuvitukselle ja omalle tulkinnalle.

Piirroksia merkkiteoksista

Grafiikkapajalla on hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Ilma Tahvanaisen näyttely Taidehistoriallisia kohtaamisia. Esillä on Tahvanaisen nuorena tekemiä lyijykynäpiirroksia taidehistorian merkkiteoksista.

– Piirrokset ovat kulkeneet muutoissa mukanani. Viime vuonna kehystytin ne museolasiin ja vitriinikehyksiin.

Tahvanainen teki työuransa yliopettajana ammatillisessa opettajankoulutuksessa. Eläkkeelle jäätyään hänelle on jäänyt aikaa taiteen tekemiseen ja opiskeluun. Tahvanainen suorittaa parhaillaan taidehistorian opintoja Lapin ja kulttuurihistorian opintoja Turun yliopistossa.

Luiza Lehtisen ja Ilma Tahvanaisen näyttelyt Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 29.2. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset