Kaupunkiuutiset

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset eivät olleet elämysmatka

– Jokainen sukupolvi tarvitsee oman Tuntemattoman sotilaan, uuden version suomalaisesta klassikosta, näyttelijä Aku Hirviniemi toteaa.

Hirviniemen tunnelmat ovat hyvät, sillä Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on realistisella kuvauksellaan saanut jo tähän mennessä erinomaisen vastaanoton. Elokuvasta on jätetty joitakin klassikkokohtauksia pois ja osin tarinaa on syvennetty, erityisesti Rokan kohdalla. Lammio on puolestaan häivytetty taka-alalle.

– Vaikka omiaan ei saa kehua, tämä on todella onnistunut elokuva.

Kun Tuntemattoman sotilaan kolmannen filmatisoinnin näyttelijävalinnat aikanaan julkistettiin, nousi kohu, erityisesti Putous-sarjan näyttelijöiden Aku Hirviniemen ja Jussi Vatasen kohdalla.

– Ne kommentit eivät haitanneet, sillä ennen Putousta olimme molemmat tehneet teatterin puolella valtavasti vakavia rooleja. Lisäksi 10 vuotta sitten tein jo tämän saman Hietasen roolin Ryhmäteatterissa, kuten Milonoffin Juho teki Honkajoen roolin.

Aku Hirviniemi kertoo ymmärtävänsä elokuvaan liittyvän keskustelun ja kohun, sillä Tuntemattomasta sotilaasta on kasvanut koko kansan yhteinen romaani ja elokuva.

– On hyvä, että keskustellaan ja on mielipiteitä, Aku Hirviniemi lisää.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvausprosessi oli raskas ja Hirviniemi kertookin, että se ei ollut elämysmatka.

– Elimme ja toimimme kuin sotilaat. Asuimme teltoissa, oli aseenkäsittely, hiihtoa, kyykkyhyppyjä ja punnerrusta. Olimme armeija pienoiskoossa.

– Laihdutin kahdessa kuukaudessa 13 kiloa, sillä eihän jatkosodassa niin lihavia ollut.

Kaikkiaan kuvaukset kestivät 80 päivää ja pääosa taistelukohtauksista kuvattiin Vekaranjärvellä, osa Santahaminassa. Petroskoin osuudesta laajemmat näkymät kuvattiin Suomenlinnassa ja kasarmiosuudet Hämeenlinnassa.

– Isoisäni Jarmo oli sotaveteraani. Lapsuudessani kuulin paljon hänen juttujaan. Nykypäivän ihmisen on vaikea samaistua siihen mitä sota oikein oli, riihimäkeläinen Aku Hirviniemi lisää.

 

Tuntemattoman sotilaan käsikirjoittaja, myös Riihimäellä asuva Jari Olavi Rantala tapasi ohjaaja Aku Louhimiehen jo armeijassa. He tekivät RUK:n oppilaskunnassa kurssikirjaa ja tästä alkoi yhteistyö. Tulivat elokuvat Paha maa, Käsky ja 8-pallo.

– Olen aina tykännyt tehdä alkuperäisteoksen pohjalta adaptaatiota, tehdä oman näköisen käsikirjoituksen.

– Tähän valmistauduin lukemalla Linnan Sotaromaanin. Siinä olevat varsinaisesta Tuntemattomasta sotilaasta poistetut kohtaukset toivat lisävaloa, Jari Olavi Rantala kertoo.

Yleensä käsikirjoittajat eivät osallistu kuvauksiin ja he näkevät näyttelijät vasta karonkkassa. Jari Olavi Rantala oli kuitenkin kuvauksissa kymmenen viikon verran.

– Se oli jo ammatillisesti todella opettavainen kokemus.

– Koko prosessiin on mennyt 10 vuotta. Lähdin käsikirjoittamaan tätä henkilöhahmojen kautta. On tärkeä päästä lähelle henkilöhahmoa, silloin karikatyyrimäisyys hälvenee. Nyt on hirveän helpottunut olo. Projekti palkitsee.

Käsikirjoittajan työn ohessa Jari Olavi Rantala on julkaissut novellikokoelman ja romaanin. Nyt häneltä on ilmestynyt Tuntematon sotilas – elokuvan kuvauksista kertova kuva- ja tietoteos.

Tuntematon sotilas -elokuvan ensi-ilta Hämeenlinnassa 27.10.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset