fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tuomas Nikkanen päästi luovuutensa valloilleen – Pianovirtuoosin oma sävellyskonsertti julistaa tabuista vapaata elämää

Tuomas Nikkanen elää vahvaa luomiskautta ja sävellyskonsertissa kuullaan myös uusia pianosävellyksiä ja lauluja. Kuva: AP Sarjanto
Tuomas Nikkanen elää vahvaa luomiskautta ja sävellyskonsertissa kuullaan myös uusia pianosävellyksiä ja lauluja. Kuva: AP Sarjanto

Konserteistaan ja levytyksistään tuttu Tuomas Nikkanen tunnetaan ennen muuta klassisen musiikin taidokkaana tulkitsijana. Hämeenlinnalainen pianisti on kuitenkin silloin tällöin esittänyt myös omia sävellyksiään.

– Aloitin säveltämisen 11-vuotiaana. Olen usein soittanut konserteissa pianokappalettani Meditaatio, jonka kantaesitys oli Helsingin Taiteiden yössä vuonna 1998. Olen aina pitänyt sitä jotenkin spesiaalina omien teoksieni joukossa, Nikkanen kertoo.

Rakkauden musiikkia

Nyt pianisti on valmistautumassa ensimmäiseen omaan sävellyskonserttiinsa. Hämeenlinnan kirjaston Avolavalla kuullaan 26. huhtikuuta aivan tuoreitakin teoksia.

– Jonkinlainen blokki on auennut. Rakastan esimerkiksi elokuvasävelmiä, mutta aikaisemmin ajattelin, etteivät sen kaltaiset vaikutteet saisi kuulua sävellyksissä. Nyt annan tulla kaiken, mitä musiikillisesti mieleen tulee.

Uusia sävellyksiä on syntynyt erityisesti tämän vuoden aikana. Pianisti kokee tällä hetkellä elävänsä täysipainoisemmin ja suuremmalla intohimolla kuin pitkään aikaan.

– Sävellän kaipuun ja rakkauden musiikkia, joka tuntuu syntyvän helposti, kuin johdatuksen kautta. En ole koskaan kokenut tällaista intoutuneisuutta.

Ihmisyyden tutkimista

Konsertissa kuullaan Meditaation lisäksi muun muassa osia tekeillä olevasta pianoteoksesta Poikarakkauden 101 päivää sekä Miikko Santalan tulkitsemana useita lauluja, joiden lyriikatkin on Nikkasen käsialaa.

Jazzahtavassa Vihaisen laulussa hän haluaa ravistella taidemusiikin kaavamaisuutta rosoisella tekstillään ja Oudolla rannalla on kappale sarjasta Neljä laulua Jeesuksen elämästä.

– Minulle säveltäminen on maailmankuvan julistamista. Tekstien kautta löydän uusia puolia itsestäni. Haluan tutkia ihmisyyttä, mutta en kuvata ahdistusta tai fobioita, vaan julistaa vapautta ja tabuista vapaata elämää.

Onnellista elämää

Nikkasen sävellyksissä voi nyt kuulla vaikkapa Wagnerin ja Ennio Morriconen vaikutteita, mutta yhtä lailla George Gershwinin, jazzmusiikin ja modernismin kaikuja.

Ensimmäinen oma sävellyskonsertti on iso virstanpylväs, mutta rimakauhua ei Nikkanen tunne.

– Olen onnellinen kaikesta, mitä elämässäni tällä hetkellä tapahtuu, ja konsertti on yksi sen hedelmistä.

Tuomas Nikkasen sävellyskonsertti ti 26.4. klo 18 Hämeenlinnan pääkirjaston Avolavalla.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset