Kaupunkiuutiset

Tuomenkehrääjäkoi riisuu puita lehdistä

Tuomenkehrääjäkoi on jättänyt jälkensä moneen tuomeen. Harmaiden seittien peittämät lehdettömät tuomet erottuvat muuten vehreässä maastossa

– Yleensä massaesiintymistä seuraa romahdus, mutta tänä vuonna on jo paikoin runsaan esiintymisen vuosi. Luultavasti syynä on se, että suotuisan viime kesän ansiosta toukat menestyivät hyvin, sanoo Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä museosta.

Kullbergin mukaan perhosen toukkien syömiksi joutuneet lehdettömät ja harmaaseen harsoon kietoutuneet puut toipuvat yleensä ennalleen.

– Tuomi kestää hyvin toukkia, eikä puu yleensä kuole. Se ehtii yleensä tehdä myös uudet lehdet saman kesän aikana. Tuomenkehrääjäkoita ei Kullbergin mukaan ole mitään syytä hävittää. – Tuomi on luonnonvarainen puu eikä mitään myrkkyjä pidä käyttää. Myrkyillä kuolevat todennäköisemmin myös loiset, jolloin tuomenkehrääjäkoin toukat voivat seuraavana vuonna entistä paremmin, sanoo Kullberg.

Tuomenkehrääjäkoit menestyvät leutojen talvien jälkeen. Lämmin kevät on niiden menestymiselle myös suotuisaa. Jos kanta on monena vuonna peräkkäin vahva, se romahtaa ennen pitkää. Massalajina koi on altis loisille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.9.2020