fbpx
Kaupunkiuutiset

”Tuomme sairaalan kotiin”

Entäpä jos lääkäri tulisikin kotikäynnille? Mukana olisi hoitaja, laboratorio ja vieläpä lemmikkikoirakin rapsuteltavaksi. Se on nyt mahdollista, sillä hollolalainen yleislääkäri Hannele Vahantila aloitti alkuvuodesta yksityisen kotisairaalan Lääkäriasema Alfan toiminnan Hämeenlinnassa.

– Tuomme sairaalan kotiin, ja teemme tarvittavat hoidot potilaan kotona. Mukana on yleensä myös terapiakoira Ada, Vahantila taustoittaa.

Vanhatila on aiemmin työskennellyt yleislääkärinä sekä kunnallisella että yksityisellä puolella. Kotikäyntien asiakkaat olivat usein kotona asuvia vanhuksia, ja toisinaan Vahantila kohtasi työssään järkyttäviä tilanteita. Huonokuntoisen vanhuksen eteisessä saattoi olla vuori roskapusseja, ja jääkaappi typötyhjänä.

Yksityisen praktiikan perustaminen oli Vahantilalle osittain kutsumusasia, sillä hän ei halunnut jättää asioita puolitiehen. Nykyisellä kotisairaalalla on tarvittavat luvat vaikka taloustöiden tekemiseen.

– Meidän tehtävämme ei ole vain hoitaa, vaan viemme myös roskat ja kylvetämme tarvittaessa. Kotikäynnillä teemme samalla kokonaiskartoituksen asiakkaan tilanteesta. Tarvittaessa otamme yhteyttä kuntaan, jos tilanne niin vaatii.

Terapiakoirat ilahduttavat

Kotikäynneillä mukana olevalla Ada-koiralla on monelle vanhukselle iso merkitys. Koira laukaisee jännitystä ja rentouttaa tilannetta.

– Otin kerran koiran mukaan kotikäynnille. Siitä pitäen asiakkaat ovat suorastaan vaatineet, että koira on mukana, joten hankin kaksi koiraa, jotta asiakkaat eivät pety. Kun Ada on mukana kotikäynneillä, Siru päivystää vastaanotolla.

Vahantila pitää tiiviisti yhteyttä asiakkaidensa omaisiin sekä kuntaan. Hän on tavoitettavissa kellon ympäri viikon jokaisena päivänä, mistä monet omaiset ovat olleet kiitollisia.

– On paljon yksin asuvia vanhuksia, joiden luona ei käy ketään. Omaiset saattavat asua kaukana, eivätkä itse ehdi vierailulle kovinkaan usein. Mottoni on, että kaveria ei jätetä. Haluan palvella jokaista asiakasta kuin hän olisi oma omaiseni. Minulle voi soittaa milloin vain.

Kotisairaala toimii nyt Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella. Kotisairaalalla on myös lääkärin ja hoitajan vastaanottotilat Hämeenlinnan keskustassa. Laboratorionhoitaja Anneli Elfving vastaa Hämeenlinnassa laboratoriopalveluista, ja tarjoaa lisäksi tiloissa terapiapalveluita.

Hollolassa kotisairaalalla on jo seitsemän vuoden historia sekä laaja asiakaskunta.

– Hämeenlinnassa toimintaa on tarkoitus laajentaa kysynnän mukaan.

Lisätietoja: www.laakariasemaalfa.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset