Kaupunkiuutiset

Tuotantoa kellon ja vuoden ympäri

Vuonna 1818 perustettu Tervakoski Oy on Suomen vanhin toiminnassa oleva paperitehdas.

Tehtaan liki 200-vuotiselle taipaleelle on mahtunut monenlaisia nousu- ja laskukausia.

Tehostamisen ja tuotevalikoiman uudistamisen kautta yritys on viime vuodet kulkenut myötätuuleen samalla kun paperiteollisuuden laskussa ollut kysyntä on lakaissut eurooppalaisia tehtaita nurin.

Vuodesta 1999 lähtien itävaltalaisen delfortgroupin yritysperheeseen kuulunut Tervakoski Oy teki parhaimman tuloksensa vuosikymmeneen vuonna 2014, jolloin liikevaihdoksi muodostui 130 miljoonaa euroa.

Paperitehtaan väkimäärä on vakiintunut 330 työntekijään.

Hampparikääreistä Raamattukirjoihin

Tervakosken paperitehtaan valtti piilee sellupohjaisessa erikoispaperissa, joka räätälöidään asiakkaiden tarpeiden mukaisiksi.

Suurin kysyntä on niin sanotulla Raamattupaperilla eli ohuella painopaperilla.

– Sitä käytetään muiden muassa uskonnolliseen kirjallisuuteen, kuten virsikirjoihin, Raamattuun ja Koraaniin sekä luetteloihin ja lääketeollisuuden pakkauspaperiksi, Tervakoski Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Saarinen selventää.

Vuodessa tehtaan neljä konetta puskevat paperia 100 000 tonnia, viidennellä kehitetään ja testataan uusia tuotteita.

Liiketoiminta perustuu 95-prosenttisesti vientiin, joten paperia Tervakoskelta maailmalle matkaa jopa 60 maahan – pääasiassa Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

– Esimerkiksi sähköeristepaperia menee eri maiden infran rakentamiseen, muiden muassa kaapeleihin ja muuntajiin, vuonna 2013 yrityksen toisena toimitusjohtajana aloittanut Andreas Rauscher kertoo.

Muita vientituotteita ovat tarran taustapaperi, tupakan suukappalepaperi, vesileimalliset designpaperit ja pakkauspaperit, kuten hampurilaiskääreet ja leivinpaperit.

– Jos olet käynyt esimerkiksi Hesburgerissa syömässä, olet pidellyt käsissäsi hampparin lisäksi meillä tehtyä käärepaperia, Saarinen hymyilee.

Käsintehtyä paperia Tervakoskella puolestaan valmistetaan vain erikoistilauksesta, kerran kaksi vuodessa.

Monessa sukupolvessa

Erikoispaperin valmistaminen ei Tervakoskella suinkaan ole mikään uusi juttu, vaikka uusia tuotteita kehitetään koko ajan.

Markkapaperin tuotanto alkoi jo ennen Suomen itsenäisyyttä 1800-luvun loppupuolella päättyen markan vaihtuessa euroon. Tervakoskella syntyy myös ylioppilastutkintotodistusten pohjat.

Kehitteillä on myös uusia tuotteita, mutta niistä ei johtajakaksikko halua hiiskua.

– Sanotaanko vaikka näin, että tulemme mielellämme yllättämään markkinoilla.

Parin vuoden päästä Tervakosken paperitehtaalle tulee täyteen kaksi vuosisataa. Toimitusjohtajat antavat siitä kiitoksen työntekijöille – entisille ja nykyisille.

– Ilman hyvää porukkaa ei homma toimisi. Koneita tärkeämpiä ovat niitä käyttävät, asiansa osaavat ihmiset, joista osa on työskennellyt meillä monessa sukupolvessa.

Tervakosken paperitehtaalla pyörät pyörivät taukoamatta – kolmessa vuorossa kellon ja vuoden ympäri.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset