fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ennakkoäänestys alkoi - Katso tästä äänestyspaikat

Koronatilanne huomioidaan kuntavaalien järjestelyissä monella tavalla.
Hämeenlinnan kaupungin vaalipäällikkö Tuovi Piiraisella on menossa kiireiset ajat. Alkuviikosta hän valmisteli ennakkoäänestyspaikkaa pääkirjastolla. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Hämeenlinnan kaupungin vaalipäällikkö Tuovi Piiraisella on menossa kiireiset ajat. Alkuviikosta hän valmisteli ennakkoäänestyspaikkaa pääkirjastolla. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 26. toukokuuta ja kestää 8. kesäkuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Vaalit siirrettiin alkuperäisestä ajankohdasta huhtikuusta eteenpäin siinä toivossa, että koronatilanne olisi suotuisampi.

Nyt tiedetään, että tämä toive ei toteutunut, mutta nyt yritetty järjestää kaikki sen eteen, että terveysturvallisuus toteutuu äänestyspaikoilla, kertoo Hämeenlinnan keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Christer Brännkärr.

– Tiskin edessä on suojapleksit ja vaalivirkailijoilla on maski, visiiri tai joissakin tapauksessa molemmat. Käsidesiä on saatavilla. On hyvin toivottavaa, että äänestäjä käyttää maskia, käsidesiä, maskia, huomioi turvavälit eikä äänestyspaikoille jäädä ylimääräiseksi ajaksi, Brännkärr luettelee.

– Terveysturvallisuus leimaa näitä vaalijärjestelyjä. Oikeusministeriö ja THL ovat pyrkineet kaikin tavoin ohjeistamaan kuntia, että ihmiset uskaltaisivat tulla äänestämään eikä äänestäminen ainakaan pahentaisi pandemiatilannetta.

Mahdollisuus äänestää ulkona

Oikeusministeriön ja THL:n laatimissa äänestyspaikkojen ohjeissa painotetaan kahden metrin turvaväliä. Tämän takaamiseksi Hämeenlinnassa on vaihdettu ennakkoäänestyspaikkoja aiemmista vaaleista väljempiin tiloihin.

Kauppakeskusten sijaan äänestyspaikkoja on järjestetty muun muassa urheiluhalleihin. Lisäksi sisälle äänestämään otetaan kerralla ihmisiä niin, että turvavälit toteutuvat. Jonottaminen tapahtuu ulkona.

Hämeenlinnan uimahallilla on järjestetty mahdollisuus äänestää ulkona kahtena torstaina 27.5. ja 3.6. kello 15–18. Tämä on erityisesti riskiryhmiin kuuluvia silmälläpitäen.

Osana koronatoimenpiteitä ennakkoäänestysaikaa on myös pidennetty kahteen viikkoon.

Jos ennakkoäänestykseen ei ehdi tai pääse, ja varsinaisena vaalipäivänä tuntee hengitystieoireita tai on omaehtoisessa karanteenissa, on tällaisessa tilanteessa varauduttu mahdollisuuteen antaa ääni ulkona äänestyspaikan pihalla.

Näissä tilanteissa tulee ottaa etukäteen yhteys kaupungin vaaliviranomaisiin tai soittaa äänestyspaikan ovessa olevaan puhelinnumeroon.

Vaalitoimitsijoita tavallista enemmmän

Koronatilanteen vuoksi Hämeenlinnassa on varauduttu myös niin, että sairaustapausten tai karanteenien vuoksi vaalitoimitsijoita on nyt rekrytoitu tavallista enemmän.

Lisäksi varsinaisena vaalipäivänä vaalilautakunnille on tarjottu mahdollisuutta saada apuvoimia esimerkiksi oville valvomaan, että äänestyspaikkaan sisälle ei tule kerralla liikaa ihmisiä ja turvavälit toteutuvat. Tällaista toimintaa ei ole aiemmissa vaaleissa tarvittu, mutta nyt sekin on otettava huomioon.

Ennakkoäänestys Hämeenlinnassa

Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.2021 välisenä aikana seuraavissa paikoissa:

Hämeenlinnan pääkirjasto

Hämeenlinnan uimahalli

Hämeenlinnan yhteiskoulu

Nummikeskus, aulatila

Säästöpankki-areena

Lammin kirjasto-palvelupiste

Kauppakeskus Tuulonen, yhdyskäytävä

Hauhon yhtenäiskoulu

Iittalan yhtenäiskoulu

Rengon koulu

Ennakkoäänestyspaikkojen aukiolopäivät ja -ajat voi tarkistaa Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta tai Oikeusministeriön vaalit.fi-sivulta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset