fbpx
Kaupunkiuutiset

Turvapaikanhakija kertoo tarinansa

23-vuotias irakilainen Maadh AlSammarraie tuli Suomeen kuukausi sitten. Hän pääsi lähtemään kotimaastaan opiskelijaviisumin turvin ja lensi Helsinkiin Kreikan kautta. AlSammarraie elää nyt 265 euron kuukausiavustuksella Hämeenlinnassa ja odottelee päätöstä oleskeluluvasta. Luvan saatuaan hänellä on mahdollisuus aloittaa suomenkielen opiskelu ja ajan myötä myös töiden etsiminen. Toimettomuus on aktiiviselle ja kouluttautuneelle nuorukaiselle kovaa. Hän on kuitenkin solminut kontakteja suomalaisiin Refugees Welcome -toiminnan kautta ja halusi kirjoittaa ajatuksistaan ja tunteistaan kaikille kiinnostuneille. Englanniksi kirjoitettu kirje on toimittajan kääntämä.

Rakkaat suomalaiset,

saavuin Suomeen kuukausi sitten turvapaikanhakijana Irakista. Minulla on insinööritutkinto ja aion tehdä kovasti töitä täydentääkseni opintojani täällä. Asun tällä hetkellä irakilaisessa isäntäperheessä ja tulen pian muuttamaan suomalaisen perheen luokse.

Haluan sydämeni pohjasta kiittää kaikkia teitä vieraanvaraisuudesta ja siitä, että minua on kohdeltu ihmisenä ja avun tarpeessa olevana veljenä. Kiitos avustanne, ymmärryksestänne ja myötäelämisestänne. Täydestä sydämestäni haluan kiittää myös Refugees Welcome -kampanjoita, joita on syntynyt kaikkialle Suomeen.

Minä ja monet muut ovat paenneet Irakista, joka on täynnä kuolemaa ja tuskaa. Kotimaassani ei ole muuta kuin valheellista uskonnollisuutta, äärimmäistä nepotismia, äärimmäistä sukupuolten välistä epätasa-arvoa, äärimmäistä nationalismia, tietämättömyyttä, lahjontaa, äärimmäistä köyhyyttä, aivopesua ja ihmissalakuljetusta. Näistä kaikista ilmiöistä on siellä tullut käytäntöjä.

Olen paennut, koska hallitus orjuuttaa kansaa ja terroristit edustavat siviilejä ja saavat kansainvälistä suojelua. Olen paennut, koska maani nuoret pakotetaan käymään loppumatonta uskonsotaa, jossa vain heimolaisuus ja raha ratkaisevat.

Pakenin siinä toivossa, että löytäisin uuden kodin, paikan jossa lapseni ja lapsenlapseni voisivat elää rauhassa, tehdä töitä ja saada uskonnollisen vapauden. Olen täällä, koska haluan kuulua yhteiskuntaan, jossa ammattitaito sekä ahkeruus palkitaan ja heikompia autetaan.

Olen ehkä onnekas, kun sain mahdollisuuden lähteä, mutta silti toivon näkeväni synnyinmaani turvallisena jonain päivänä. Perheeni on edelleen Irakissa, joten puolet minusta on siellä heidän kanssaan.

On totta, että suurin osa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä. Se ei ole sattuma. Itse olin perheestäni ainoa, jolla oli mahdollisuus saada laillinen viisumi EU-maahan. Vanhempani ovat vanhoja ja sairaita. Isälläni on astma ja äidilläni on ollut aivohalvaus, joten sisarukseni ovat heidän tukenaan.

Monet tulevat merten yli kelluvissa kumiveneissä, joissa menehtymisen mahdollisuus on yli 50 prosenttia, joten on loogista, että matkaan lähetetään nuorukaisia, jotka pystyvät selviämään ankarissa olosuhteissa. Oleskeluluvan saatuaan he voivat saada perheensä mukaan.

Toinen syy on raha. Ihmiskuljetuksia järjestävät veloittavat 10 000 dollaria, mikä on viisihenkiselle perheelle valtava summa. Siksi yksin tuleminen on aluksi paras vaihtoehto.

Ihmisenä, poikana, veljenä ja ystävänä toivon, että EU-maat, kansainväliset yhteisöt ja Persianlahden maat auttaisivat perhettäni ja maanmiehiäni helpottamalla viisumien saamista tai löytämällä heille vaihtoehtoisia turvapaikkoja.

Niille, jotka pelkäävät minun ja kansalaisteni tuovan tähän maahan pelkkää kaaosta, tahdon sanoa, että en ole tullut tänne romuttaakseni yhteiskuntaanne, raiskatakseni lapsianne, ryöstääkseni työpaikkojanne tai siksi, että haluaisin pukea suomalaiset naiset kaapuihin. Olen täällä siksi, ettei minulla ole muutakaan paikkaa, mihin mennä. Persianlahden maat ovat sulkeneet minulta ovensa.

Olen täällä siksi, että haluan olla maanosassa, jossa on mahdollisuus viettää ihmisarvoista elämää kulttuuritaustasta ja uskonnosta huolimatta. Olen täällä paremman tulevaisuuden toivossa.

Edelleen kiittäen vieraanvaraisuudestanne ja luottamuksestanne,

parhain terveisin,

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset