fbpx
Kaupunkiuutiset

Turvapaikanhakijoiden iloja ja suruja

Hämeenlinnan pääkirjastossa avattiin tiistaina taidenäyttely, jossa on esillä Rengon turvapaikanhakijoiden tekemää taidetta. Jo aiemmin keväällä heillä oli näyttely Rengon kirjastossa, mutta sen jälkeen on syntynyt uusiakin töitä.

Taiteilijat Ihab Al Tai, Ahmed Thamer ja Hussam Atta tulivat Irakista Suomeen viime syksynä. Heistä Ihab ja Ahmed esittelivät viime viikolla ennakkoon töitään, jotka ovat esillä Hämeenlinnassa. Samalla he kertoivat, miten kiitollisia he ovat suomalaisille ystävilleen, jotka ovat heitä auttaneet.

Taulujen tekemisessä turvapaikanhakijat ovat saaneet apua muun muassa eläkkeellä olevalta opettajapariskunnalta Eero ja Kristiina Kenttämieheltä sekä kirjastonhoitajalta Kirsi Kauliolta. Myös Seppo ja Susanna Sovio ovat heidän tukiystäviään.

– Soviot kertoivat minulle joulukuussa, että turvapaikanhakijoille ollaan järjestämässä kokkikerhoa. Heidän ei tarvinnut edes houkutella, kun lähdin mukaan ja opetin kurssilla karjalanpiirakoiden tekoa. Kivaa on ollut heidän kanssaan, Kristiina kertoo.

Eero Kenttämiehellä on aiemmin ollut opettajan työnsä ohessa kehystysliike Kehys-Eero. Niinpä hän on osannut nyt auttaa irakilaisia viimeistelemään teoksensa näyttelykuntoon.

– Pääsin samalla eroon vanhoista pastis- ja pahvivarastoistani. Paljon olemme saaneet pahvia ja muuta tavaraa myös Raamarit Oy:ltä, joka on irakilaisten taiteilijoiden suuri sponsori, hän kiittelee.

Kenttämiehet ovat tehneet turvapaikanhakijoiden kanssa myös taidenäyttelyretkiä Hämeenlinnaan. Tänä kesänä he suunnittelevat vielä käyntiä naivistinäyttelyssä Iittalassa.

– Olemme saaneet aivan uuden näkökulman pakolaiskysymykseen. Kaikilla ihmisillä ilot ja surut ovat aivan samoja, he sanovat.

Turvapaikanhakijat puolestaan pitävät suomalaisia pariskuntia kuin toisena isänään ja äitinään.

Ammattitaiteilija Ihab Al Tai on porukasta ainoa, joka on ehtinyt saada oleskeluluvan Suomeen. Siitä hän on ikionnellinen. Hän odottaa jo malttamattomana, että hänelle löytyisi asunto Hämeenlinnasta. Hän haaveilee kovasti myös tilasta, jossa hän voisi tehdä taidettaan. Ihan kaikkein isoimpana unelmana hänellä on tehdä suurikokoinen, vaikkapa pronssinen veistos, joka kuvaisi voimaa, yhteyttä ja rakkautta.

Viime viikkoina Ihabilta ei ole syntynyt uutta näyttelytaidetta, koska hän on tehnyt teoksia yksityisille ihmisille.

Ahmed kertoo elävänsä yhä tuskaista aikaa, sillä hän ei ole vielä saanut turvapaikkapäätöstä.

– Odottaminen on kamalaa, mutta ystävät täällä tuovat onnea elämään, hän sanoo.

Taidenäyttelyn avajaisissa pääkirjastossa, ja myös keväällä Rengon kirjastossa, esiintyi taiteilijoiden ystävä ja asuinkumppani Ayman Alshmary. Hän on laulanut jo useassa tilaisuudessa Suomessa, muun muassa vanhainkodissa ja maahanmuuttajien juhlissa.

23-vuotias nuorimies kertoo tehneensä aikoinaan soittajaystävänsä kanssa keikkoja Irakissa. Hän laulaa arabiankielisiä lauluja, mutta yhden laulun hän on jo opetellut suomeksikin.

– Puhun vähän suomea. Ensimmäiset sanani olivat kiitos Suomi, hän kertoo.

Ayman kuvailee oloaan Suomessa ja Rengossa vapaaksi ja helpottuneeksi. Enää hänen ei tarvitse koko ajan pelätä, että joku tappaa tai jossain räjähtää pommi. Irakissa hän ei ollut 13 vuoteen pystynyt tekemään mitään vapaasti. Myös suomalaiset poliisit ovat hänen mukaansa inhimillisiä.

– Täällä on kaikki hyvin. Irakiin en voisi palata, mutta pelkään, että toiveeni Suomeen jäämisestä murenevat, hän suree.

Ayman saapui viime vuonna Eurooppaan kolmella eri veneellä, joista kaksi haaksirikkoutui. Hän kertoo miettineensä matkalla, että sama se vaikka hän kuolisi, mutta hän yrittää kuitenkin päästä Kreikkaan.

Rengossa taiteilijaystävät ovat ottaneen Aymanin eräänlaiseksi kriitikokseen. He kysyvät tältä mielipidettä keskeneräisistä töistään.

– En tee itse taidetta, mutta minulla on taiteilijan katse, hän nauraa.

Omasta ja ystäviensä puolesta Ayman kiittää sydämestään kaikkia suomalaisia.

– He ovat avanneet meille ovet uuteen maailmaan. Olemme kuin samaa perhettä.

Turvapaikanhakijoiden In the name of art -näyttely on avoinna Hämeenlinnan pääkirjastossa 30.7. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset