Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tuula Penttilä löysi fanittamisen vasta aikuisena – Downton Abbey -fani järjestää ensi-illan pukujuhlat

Tuula Penttilä (vas.) kävi Luotsin pukuvuokraamosta vuokraamassa itselleen 1920-luvun puvun. Puvun etsinnässä häntä auttoi Krista Tamminen. Kuva: Riku Hasari
Tuula Penttilä (vas.) kävi Luotsin pukuvuokraamosta vuokraamassa itselleen 1920-luvun puvun. Puvun etsinnässä häntä auttoi Krista Tamminen. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnalainen Tuula Penttilä ei ole fanittanut ikinä mitään.

Nyt Penttilä on hämmästynyt, kun hän on löytänyt itsestään fanin, joka järjestää Downton Abbey -elokuvan ensi-iltajuhlat.

Penttilä löysi Downton Abbey -televisiosarjan, kun se tuli televisiosta 2010-luvulla. Brittiläinen pukudraama vei mennessään.

– Muistan hyvin, kun ohjelma tuli tiistaisin kello 21 ja istuin ja katsoin sitä sekä imetin kuopustani, Penttilä kertoo.

Ohjelma tuli televisiosta uusintana kesällä. Penttilä hurmaantui jälleen. Nyt hän katsoi sarjan yhdessä tyttäriensä kanssa.

– Yleensä jos johonkin hyvänä pitämään elokuvaan tai sarjaan palaa 5–10 vuoden jälkeen, ne tuntuvat jotenkin tunkkaiselta. Nyt niin ei käynyt.

1920-luvun tyyliin kuuluvat erilaiset sulkapäähineet. Tuula Penttilä ei vielä paljasta, millaisen asun hän on vuokrannut perjantain ensi-iltajuhliin.

Liput myytiin hetkessä

Downton Abbey -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina.

Penttilä huomasi Facebookissa Isa Karlssonin fanittavan myös sarjaa ja syntyi idea, ”höpsötellään yhdessä” ensi-illan yhteydessä.

Karlsson ja Penttilä ideoivat ensi-illan ympärille kello viiden teen ajan hengen mukaisesti, jonka jälkeen siirrytään katsomaan elokuvaa Bio Rexiin.

Kun Karlsson ja Penttilä julkaisivat Facebook-tapahtumansa, myytiin liput välittömästi loppuun.

– Meidän idea oli hyödyntää paikallisia yrityksiä. Lippuja sai Artisan -liikkeestä, Villa Marengissa on kello viiden tee, pukuja vuokraa Luotsi, josta Downton Abbey -koodin tietämällä saa alennusta.

Kello viiden teellä on myös hovimestari ja sisäkkö. Miikka Anttila toimii hovimestarina ja kävijät ovat saaneet täyttää social cardin, josta käy ilmi siviilisääty ja nimi. Hovimestari esitteleekin jokaisen tulijan kello viiden teellä.

– Meille on tulossa ladyja, kreivittäriä ja jopa kaksi kuningatarta. Ihan mahtavaa, että ihmiset ovat lähteneet leikkiin mukaan, Penttilä iloitsee.

Ajan hengen mukaisesti pukeutuminen kruunaa tilaisuuden.

Kello viiden teellä on myös ohjelmaa. Kampaamo Muodon Minna Haantaus-Pekarila kertoo 1920-luvun kampauksista ja artisaani Laura Peltonen tulee esittelemään koulutuskeskus Tavastian modistiopiskelijoiden tekemiä 1920-luvun hattuja.

Hovimestari Carson on ylitse muiden

Downton Abbeyssä Penttilää miellyttää erityisesti käsikirjoitus.

– Sarjassa on hyvät tavat. Nykyäänkin olisi hienoa, jos ihmisillä olisi kunnioittavia tapoja toisiaan kohtaan.

Penttilää myös ihastuttaa tapa, ettei katsojaa aliarvosteta vaan katsoja humpsahtaa uuteen maailmaan eikä tilanteita selitellä.

– Katsojaa ei kohdella kuin lasta.

Penttilän lempihahmo on hovimestari Carson, jolle tapakulttuuri ja Crawleyn suku on rakas.

Lue myös: Fanivaellus kiskoo sohvaperunat maailmalle

Downton Abbey

Brittiläinen televisiosarja.

Käsikirjoittanut Oscar-palkittu Julian Fellowes.

Ensimmäinen kausi esitettiin vuonna 2010 Britanniassa ja viimeinen kuudes kausi päättyi vuonna 2015.

Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Downton Abbeyn kartanoon Pohjois-Yorkshiressa edvardiaaniseen aikaan. Siinä seurataan Crawleyn aatelissuvun sekä heidän palvelijoidensa elämää.

Sarja on palkittu muun muassa parhaan minisarjan Golden Globella ja Primetime Emmyllä.

Suomessa sarjaa on näyttänyt Yle TV1.

13.9. ensi-iltansa saa Downton Abbey -elokuva, jossa valkokankaalla on sama porukka kuin televisiosarjassa. Elokuvassa suku saa tiedon, että kuningatar on tulossa käymään.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset