Kaupunkiuutiset

Tuulos tiivistyy Tuuloseen

Tuuloksen pitäjän ulkopuolinen mieltää tänä päivänä Tuuloksen lähes pelkästään kauppakeskus Tuuloseen.

Entinen kuntakeskus Syrjäntaka on kuin mikä tahansa maalaiskylän raitti Sydän-Hämeessä. Katuvalot ja jäljelle jääneet isot näyteikkunat kertovat ohikulkijalle kaihoisaa tarinaa lähihistoriasta.

Tuulosen kauppakeskus on puolestaan paljon enemmän kuin Tuuloksen pitäjän asukkaat voisivat ylläpitää. Ohikulkijoiden ja vapaa-ajanasukkaiden loputon virta etenkin kesäaikaan mahdollistavat monipuolisen kauppakeskuksen toiminnan paikalla, jossa ei vielä reilut kymmenen vuotta sitten ollut mitään.

Palvelutarjontakin on sellaista, josta ei voinut haaveillakaan ennen kauppakeskuksen syntymistä.

Tuuloksella on komea ja osin verinen historia. 1918 itsenäisyystaisteluissa Syrjäntakana käytiin verinen kaksipäiväinen taistelu, kun punaisten joukot mursivat saksalaisrintaman.

Sairialan kylässä on Tuuloksen keskiaikainen (1400-luvulta) harmaakivikirkko, joka on omistettu Pyhälle Birgitalle. Tuuloksen kunta muodostettiin Hauhon kappeliseurakunnaksi vuonna 1540 ja se itsenäistyi vuonna 1882.

Tuuloksessa valmistettiin aina 1930-luvulle saakka huomattavia määriä rekiä ja hevoskärryjä. 1920-luvulla pitäjässä oli 24 ajokalupajaa ja ajokalujen valmistuksen piirissä työskenteli noin 400 henkilöä. Vuosittain valmistui myyntiin jopa 1 500 kärryä ja 4 000 rekeä. Autojen yleistyminen 1930-luvulla lopetti vähitellen tämän kotiteollisuuden alan.

Juttilan kylässäHauhon Pyhäjärven rannalla sijaitsi Mikko Kaloisen perustama Kettulan Saha. Myöhemmin UPM osti sahan ja lakkautti sen 1990-luvulla.

Herkkumaan säilyketehdas on tänä päivänä Tuuloksen suurin teollinen yritys.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset