Kaupunkiuutiset

Tyhjäkäynti yleistyy ilmojen kylmetessä

Autojen tyhjäkäynti lisääntyy sitä mukaa, kun ilmat kylmenevät. Kaupungissa autojen päästöt huonontavat kaupunki-ilmaa.

– Suurimmissa kaupungeissa ilmanlaatua seurataan mittauksin. Pakokaasuista on haittaa ympäristölle ja ilmastolle yhtenä tekijänä. Muita ilmanlaatua huonontavia tekijöitä ovat kaupunkipöly, nastarenkaiden irrottama pöly sekä hiekoitushiekka, johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Trafista sanoo.

Moni autoilija käynnistää moottorin, ja alkaa vasta sitten puhdistaa autoa lumesta tai jäästä. Tyhjäkäynnistä säädetään tieliikennelain 86 §:ssä jota tarkennetaan vielä asetuksella. Pykälien mukaan autoa saa käyttää tyhjäkäynnillä ennen ajoa 2 minuuttia. Kun lämpömittarin lukema laskee 15 pakkasasteeseen tai kylmemmäksi, sallittu aika on 4 minuuttia.

– Aikanaan neuvottiin, että moottori kannattaa lämmittää ennen ajoon lähtöä. Tällä toimintatavalla tuuletin puhaltaa lämmintä ilmaa heti, eivätkä auton ikkunat höyrysty sisältäpäin, mikä on tärkeä turvallisuustekijä näkyvyyden kannalta, Pohjonen muistuttaa.

Poikkeuksia laissa

Monia kaupunkilaisia kismittää se, että esimerkiksi kuorma-autot pitävät usein moottorit käynnissä purkaessaan kuormaansa lähialueen kauppoihin. Lainsäädäntö ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan sallii tiettyjä poikkeuksia:

– Aikaraja ei koske kiireellisessä tehtävässä olevaa hälytysajoneuvoa, eikä ajoneuvoa, jossa on jokin lisälaite, joka vaatii moottorin käymistä. Kuorma-auton nostolava saattaa vaatia moottorin käynnissä olemista. Eihän työnteosta mitään tulisi, jos ei pykälissä olisi jokin järki olemassa.

Auton voi lämmittää ennen ajoa myös auton sisätilalämmittimellä. Useilla taloyhtiöillä sekä työpaikoilla on käytettävissä lämmitystolppapistokkeet, jotka toimivat sähkön ja ajastimen avulla. Aina ei lämmitystolppaa ole.

– Auton omalla käyttövoimalla toimiva lämmitin on kätevä juttu talviaamuina. Se on lisävaruste, mutta niitä saa myös vanhempiin autoihin, Pohjonen sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset