Kaupunkiuutiset

Työkokeilu tai työpaja on askel eteenpäin

– Naapurini kertoi, että 4H järjestää työttömille nuorille työpajatoimintaa ja ohjausta eteenpäin. En ollut aikaisemmin kuullutkaan tällaisesta mahdollisuudesta.

Hämeenlinnalainen Valtteri Hämäläinen, 20, on juuri nyt tyytyväinen elämäntilanteeseensa. Vain muutamia kuukausia sitten tilanne oli toinen, kun hän oli opiskelunsa keskeyttänyt työtön nuori.

– Lähitulevaisuudessa menen siviilipalvelukseen, sen jälkeen haen takaisin opiskelupaikkaani kone- ja metallialalle, Hämäläinen kertoo suunnitelmistaan. Alustavasti opiskelujen jatkamiselle on näytetty vihreää valoa, mutta koulutuspaikkaa täytyy hakea.

Työttömän ja vailla ammattikoulutusta vailla olevan Valtteri Hämäläisen tilanne on nyt huomattavasti parempi, kun sitä vertaa moneen muuhun työttömään nuoreen aikuiseen.

Hämeenlinnan seudun 4H –yhdistyksen järjestämässä pajatoiminnassa on pääsääntöisesti 18–30 -vuotiaita nuoria aikuisia työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä työssäoppimassa.

Viime vuonna asiakkaita oli yhteensä 127. Nuoret ovat joko vailla opiskelu- tai työpaikkaa.

Moni nuori ja heidän lähipiirinsä ovat tietämättömiä nuorille suunnatuista palveluista. Paljon tietoa tulee mm. te –toimistojen kautta, mutta kaikki ilman koulutus- tai työpaikkaa olevat nuoret eivät edes hakeudu työnhakijoiksi. Valtteri Hämäläisen kohdalla asiat etenivät niin, että hän otti ensin yhteyttä 4H:n työpajaan, mistä hänet ohjattiin TE –toimistoon. Tästä eteenpäin byrokratian vaatimat toimet sujuivat sutjakkaasti.

– Tärkeintä on saada syrjäytymisvaarassa oleva nuori liikkeelle neljän seinän sisältä. Tukea on tarjolla, kunhan sitä haetaan, Hämeenlinnan seudun 4H –yhdistyksessä yksilövalmentajana työskentelevä Anni Kaukoranta kertoo.

– Nuorten tilanne on hankaloitunut merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Nyt tarvitaan paljon korjaavaa ja ennaltaehkäisevää työtä, tai meillä on lähivuosina todellinen haaste yhteiskunnassamme. Ammattiin valmistuvia nuoria on jäämässä enenevässä määrin työmarkkinoiden ulkopuolelle. Haasteena valmistuneilla on, että työkokemusta alalta ei ole vielä kertynyt. Ja mitä pitempi aika kuluu, sitä vaikeammaksi tilanne käy – sen ehkäisemiseksi tulisi tehdä vahvempia toimenpiteitä, Kaukoranta arvioi.

4H:n työpajatoiminnan kehityspäällikkö Arto Mäkinen toivoisi myös työnantajien oivaltavan asian merkittävyyden.

– Työkokeilupaikat olisivat nuorille äärimmäisen tärkeitä. Yhteistyötä joka suuntaan tarvitaan yhä enemmän, jotta emme hukkaisi näiden nuorten mahdollisuuksia rakentaa tätä yhteiskuntaa.

Valtaosa nuorista on aktiivisia, mutta tilanne heikkenee koko ajan:

– Osaa nuorista pitää ohjata normaaliin vuorokausirytmiin ja vastuun ottamiseen omien asioidensa hoidossa, Kaukoranta kertoo nykytilanteesta.

Viime keväänä merkonomiksi valmistunut Jeremias Lehto, 21, tekee Valtteri Hämäläisen tapaan nyt töitä 4H:n työpajalla, kun töitä ei omalta ammattialalta löydy.

– Etsin koko ajan töitä, mutta ei ole tärpännyt. Tarvittaisiin työkokemusta, mutta ei sitä kartu, kun sitä ensimmäistä työpaikkaa ei ilmaannu, iloisella asenteella elämää katsova Jeremias pohtii.

Aktiivinen nuori mies hankkii koko ajan lisätietoa koulutuksesta.

– Jos oman ammatin töitä ei löydy, niin sitten täytyy pohtia oman alan jatko-opintoja tai jopa ammatin vaihtoa. Sosiaalipuoli kiinnostaa, Jeremias miettii. Hänelle myös musiikki on yksi vaihtoehto.

Hämeenlinnan seudun 4H –yhdistyksen työpajatoiminnassa nuorille rakennetaan yksilöllinen polku joko koulutukseen tai työllistymiseen. Vastaavanlaista palvelutarjontaa nuorille aikuisille järjestää useampi toimija.

– Osalla asiakkaistamme opinnot ovat jääneet peruskouluun tai ammattiopinnot ovat keskeytyneet. Yksilövalmennuksessa suunnitellaan koulutuksen jatkoa nuoren omien tavoitteiden pohjalta. Toisinaan tilanteet ovat haastavia, kun nuoren aikuisen ote arkeen on kadonnut. Panostaminen henkilökohtaiseen ohjaukseen niin työnteossa kuin elämänhallinnallisissa kysymyksissä on pajalla todettu hyviä tuloksia tuottavaksi toimintamalliksi.

Tilastoissa nuoria työttömiä on noin viidennes ikäluokasta, jopa enemmän, mutta sekään ei kerro koko totuutta:

– Nyt on myös sellaisia nuoria, jotka asuvat vanhempien luona ilman koulutus- tai työpaikkaa, mutta eivät ole aktiivisesti hakemassa niitä. He ovat kokonaan tilastojen ulkopuolella.

Anni Kaukoranta ja työvalmentaja Elli Junninen kehottavatkin nuoria aktiivisuuteen.

– Mitä kauemmin on ulkona koulutuksesta tai työmarkkinoilta, sitä hankalampi on päästä mukaan.

Työpajatoiminnassa nuoren tilanne kartoitetaan koulutuksesta, nykyisestä elämäntilanteesta, terveydestä ja suunnitelmista lähtien.

– Itse työpajoissa tehdään konkreettisesti töitä, mutta toimintaan kuuluu oleellisesti sosiaalinen kanssakäyminen, työelämätaitojen kehittäminen perusteista alkaen, asioista yhdessä keskusteleminen. Meillä on erittäin hyvä ilmapiiri, Elli Junninen kertoo. Hän itse opiskelee parhaillaan oppisopimuksella työvalmennuksen erikoisammattitutkintoa. Hänellä on jo hortonomin koulutus.

Pajajaksolta on tavoitteena jatkaa työmarkkinoille, toiseen palveluun tai opiskelemaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset