fbpx
Kaupunkiuutiset

Työpaja tuo vaihtelua koulutyöhön

Neljäsluokkalaiset sormivirkkasivat lavasteita Rengon koulussa tammikuun lopulla Lasten taidefestivaali Hippaloilla kantaesityksensä saavaan tanssisatuun Pieni Merenneito. Kierrätysmateriaalin kautta työt ovat kannanotto ympäristökysymyksiin.

– Vähän on ongelmallista, Jonne Salonen tuumi saksiessaan kierrätyskankaasta sinistä kaitaletta pitkäksi pötköksi.

Niina Vanhatalo leväytti ison sinisen kankaan lattialle nauhaksi leikkaamista varten. Viereisellä pulpetilla kasvoi pituutta Halina Hahlin virkkaamana vihreänkeltainen kangasletti.

Lila Mustonen innostui vanhoista kankaista: Kotona voisin tehdä vanhoista kankaista lemmikeilleni, kolmelle rotalle, kiipeilynaruja samalla kaavalla. Kieli keskellä suuta hän leikkasi saksilla mustasta muovisäkistä valitsemiaan kierrätyskankaita ja siirtyi sitten sormivirkkaukseen.

Yhden oppitunnin mittainen työpaja kierrätyskankaiden parissa, vanhasta uutta luoden, oli neljäsluokkalaisten mukaan mieluisaa vaihtelua koulupäivään. Oman merkityksensä työlle antoi kierrätyksen idea.

– Tätä päivää on luokassa odotettu kovasti jo etukäteen, kertoi opettaja Vesa Koskinen.

Meduusoja ja korallia

Saksiin oppilaat tarttuivat ARXin taidekasvattaja Viljami Tabellin neuvojen mukaan ja pian kiemurteli pulpeteilla monen värisiä kangassuikaleita.

– Valitkaa mieleisenne värit Merenneidon värikkääseen tai Merennoidan synkkään maailmaan. Jälki saa olla rouheaa, ohjasi Tabell.

Hän kertoi, että kaikkien neljäsluokkalaisten sormivirkkaamalla valmistamat elementit ovat osa ensi kesänä Hippaloilla teatterin päänäyttämöllä esitettävän, Tuula Penttilän ohjaaman, Pieni Merenneito -tanssisadun näyttämölavastusta tai ovat esillä Hippaloiden elämyskahvilassa.

Lavastuksen Pieneen Merenneitoon suunnittelee Liisa Turtiainen. Nelosluokkalaisten työpajat linkittyvät Hämeenlinnan seudun Kulttuuripolkuun.

– Toukokuun alkuun mennessä on kierretty kaikki Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan neljännet luokat, niinpä osallistujien määrä on noin 1000 oppilasta.

– Hattulassa ja Janakkalassa muovipussimeduusoja ja lötköpötkökoralleja neljäsluokkalaisten työpajoissa valmistettiin jo syksyllä, ARXin kulttuurituottaja Annastiina Papinaho kertoi.

Pieni Merenneito -produktio yhdistää paikallisia tekijöitä. Siinä ovatkin mukana Sibelius-opisto, Lasten taidefestivaali Hippalot, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Visuaalisten taiteiden koulu AIMO, Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinnan kaupunginteatteri, Luotsin pukuvuokraamo sekä Luotsi-säätiö. Kierrätysmateriaaleja ovat lahjoittaneet Hämeen Sininauha ry ja Palvelukeskus Sampola.

Elämyksiä kaikille

Kulttuuripolku on Hämeenlinnan seudulla viime syksynä käynnistynyt kulttuurikasvatussuunnitelma, joka tarjoaa maksutonta ja tasa-arvoista kulttuuri- ja taidesisältöä päiväkodeille ja kouluille, niiden sijainnista riippumatta. Käytännössä Kulttuuripolku tarkoittaa työpajoja, lasten omia projekteja sekä taiteilija- ja kulttuurikohdevierailuita. Kulttuuripolku -suunnitelma kattaa Hämeenlinnan perusopetuksen sekä päiväkotien puolelta vähintään 3- ja 5-vuotiaiden ryhmät.

Soveltavin osin suunnitelma on käytössä myös Hattulassa ja Janakkalassa, joissa molemmissa kulttuurikasvatus on niin ikään nivottu koulujen ja päiväkotien opetukseen. Kouluissa Kulttuuripolku perustuu voimassa olevaan perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja sisällöt ovat johdettavissa johonkin koulun oppiaineeseen tai aihekokonaisuuteen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön osarahoittamaa Kulttuuripolku-toimintaa koordinoi Hämeenlinnan kaupungin Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX. Seudullista lastenkulttuurityötä tukevat Hämeenlinnan kaupunki sekä Hattulan ja Janakkalan kunnat.

SILMUKOITA. SORMIVIRKKAUS SUJUI EETU NIITTYMÄELTÄ NÄPPÄRÄSTI, KUN JUTUN JUJU SELKISI.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset