Kaupunkiuutiset

Työssä panoksena on usein ihmisen henki

Lammilla asuvalle Teppo Koskuelle metsästys ja koirat ovat elämäntapa. Työelämässä Koskuella on ammattikollegoja koko maassa vain nelisenkymmentä. Etelä-Hämeen Vuoden metsästäjäksi valittu Koskue on nimittäin hems-pelastaja.

– Olen lääkintähelikopterissa ohjaajan oikea käsi ja lääkärin vasen käsi. Kun olemme ilmassa, avustan pilottia muun muassa navigoinnissa ja muissakin lentotoimintaan liittyvissä asioissa. Maanpinnalla olen lääkärin apuna, sanoo Koskue.

Vuorokauden työvuoroa seuraa kolmen vuorokauden vapaa, mutta loppujen lopuksi työtunteja kertyy vuodessa hiukan alle 2000. Työmatkaa Vantaalle kertyy runsaat sata kilometriä yhteen suuntaan.

– Työ painottuu paljolti yöhön, jolloin yleensä ihmiset tarvitsevat eniten apua. Aika harvoin tulee sellaista yötä, ettei yhtään hälytystä tulisi.

Lääkärikopterin lennot ovat suurelta osin sadan kilometrin säteellä Vantaalta, koska Turussa ja Tampereella on omat yksikkönsä.

– Joskus tosin lento saattaa ulottua Kaakkois-Suomeen aina Lappeenrannan tienoille saakka. Aika usein hälytyksissä kyse on vakavasta onnettomuudesta, jonka uhri pitää saada kiireelliseen hoitoon Töölöön, jossa on tämän maan ehkä paras kirurginen ammattitaito.

– Jokaisella kerralla pitää harkita, saadaanko potilas hoitoon nopeammin kopterilla vai esimerkiksi maanteitse. Etelä-Suomessa saattaa maakuljetus olla nopeampi vaihtoehto hyvien teiden ansiosta Joskus lennämme ambulanssia vastaan ja lääkäri nousee ambulanssin kyytiin saattamaan potilasta.

 

Aina laskeutumispaikan löytäminen ei ole helppoa ja kopteri saatetaan joutua jättämään aika kauaskin kohteesta.

– Muutaman kerran olemme joutuneet liftaamaan sattumalta paikalle osuneen autoilijan kyytiin, koska esimerkiksi palokunnankaan yksikkö ei ole ehtinyt paikalle.

Kun lääkintäkopteri laskeutuu jonnekin, ei ole aikaa eikä paikkaa, jonne ei uteliaita ilmestyisi.

– Olemme joskus joutuneet laskeutumaan tielle ja autoilija on yrittänyt väkisin ohittaa kopteria, koska “hänellä on oikeus liikkua tiellä”. Ihmisten pitäisi ymmärtää että kopterin läheisyydessä on omat vaaransa jo senkin takia, että roottorit nostattavat ilmaan aika isojakin esineitä. Joskus paikalle saapuneiden palomiesten on pidettävä uteliaat loitolla.

 

Pienpetopyynti vetää Koskueta puoleensa. Työn ulkopuolella arki on paljolti metsästystä ja riistanhoitoa.

– Työ haittaa elämäntapaa, mutta töitäkin on vain tehtävä.

Koiria Koskueella on kaikkiaan seitsemän, kaikki metsästyskoiria. Metsästystä Koskue on harrastanut teini-iästä saakka. Tänä päivänä Koskue on keskittynyt pienpetopyyntiin ja riistanhoitoon.

– Aikanaan kävin Saksassa kaurisjahdissa useana vuonna. Viime vuosina olen keskittynyt metsästämään aika lailla kotinurkissa. Pohjoisessa käyn linnustamassa muutaman viikon joka vuosi. Hirvimetsällä en ole ollut kymmeneen vuoteen. Jos kuuluisin hirviporukkaan, olisi jonkinlainen velvollisuus osallistua jahteihin. Samanaikaisesti on kuitenkin kettujahti ja linnustus, jotka vetävät meikäläistä kovasti puoleensa. Kuukaudessa on yksi kokonainen viikonloppuvapaa, joten hirvijahdit veisivät kaikki viikonloput. Koiratkin ovat valikoituneet pienpetopyyntiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset