fbpx
Kaupunkiuutiset

"Työssäoppiminen kehittää taitoja"

Ammattiopisto Tavastian hiusalan opiskelijat saivat viime viikolla käytännön koulutusta uuden laserlaitteen käyttöön.

– Mielestäni tällaiset tilaisuudet ovat hyödyllisiä. Niissä pääsee kokeilemaan työtä käytännössä ja asiantuntijoilta saa täsmällistä tietoa erityisaloilta. Myös se on kivaa, että koulutuspäivät poikkeavat normaalista arjesta, kolmannen vuosikurssin opiskelija Janita Laakso sanoo.

Laakso opiskelee Ammattiopisto Tavastiassa kaksoistutkintoa. Hänen tavoitteenaan on valmistua tänä keväänä sekä ammattiin että ylioppilaaksi.

– Kaksoistutkinto vaatii oma-aloitteisuutta, ja teen esimerkiksi läksyjä välitunnilla. Välillä on rankkaa, mutta kun tekee töitä, tästä selviää.

Työssäoppiminen on olennainen osa ammattiin opiskelua.

– Koulussa opiskelemme asiat, mutta etenkin työssäoppiminen kehittää taitoja tosi paljon.

Uusi ammatillisen koulutuksen reformi astui voimaan tämän vuoden alussa. Sen myötä työssäoppiminen on entistä suuremmassa roolissa. Reformin ydinasioita ovat henkilökohtaiset opintopolut, laaja-alainen osaaminen sekä tiivis yhteistyö työelämän kanssa.

Kyseessä on suurin koulutuslainsäädännön uudistus lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

– Kaipaisin enemmän lähiopetusta. Tähän mennessä työpaikkoja on löytynyt hyvin, mutta työelämä odottaa valmiimpia tekijöitä. Myös meidän opettajien työ muuttuu, olemme enemmän kentällä ohjaamassa, hiusalan lehtori Maarit Metsälä Ammattiopisto Tavastiasta pohtii.

Suurin muutos aikaisempaan on se, että jokainen etenee joustavasti omaan tahtiinsa.

– Jokaiselle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Tänä päivänä opiskelija opiskelee vain sitä, mitä ei osaa. Opiskelusta on tullut joustavampaa ja se tapahtuu enemmän työpaikoilla ja virtuaalisissa ympäristöissä.

Hiusala on ollut vuodesta toiseen yksi Ammattiopisto Tavastian suosituimmista aloista. Myös sähköala, talotekniikka, rakennusala sekä datanomin ja merkonomin tutkinnot kiinnostavat hakijoita.

Reformin myötä ammatillisten tutkintojen määrä putosi: aikaisemmin niitä oli 351, nyt 164.

– Tutkintoja on vähemmän, mutta ne ovat laaja-alaisempia. Esimerkiksi nykyinen hius- ja kauneusalan perustutkinto jakautuu neljän eri osaamisalaan.

Ammattiopinnot soveltuvat erityisesti niille, jotka tietävät mitä haluavat, ja joilta löytyy tarvittaessa myös käden taitoa. Myös muutakin tarvitaan:

– Esimerkiksi parturi-kampaajan työ edellyttää tervettä itsetuntoa, innovatiivisuutta, hyvää oman elän hallintaa sekä sisäistettyä ammattietiikkaa, Metsälä kiteyttää.

Ammatillisen koulutuksen yhteishaku käynnistyy 20. helmikuuta.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset