fbpx
Kaupunkiuutiset

Työtä hämäläisyyden hyväksi

– Paikalla on aina ollut ihmisille tärkeä merkitys. Paikallisuus ei ole vain maantiedettä ja siihen perustuvaa omien juurien tuntemista, vaan myös henkeä, lausui Hämeen maakuntajohtaja Timo Reina Hämeen Heimoliiton 90-vuotisjuhlassa pitämässään juhlapuheessa Hämeen vanhassa linnassa marraskuussa.

Hämeen Heimoliitto perustettiin 1.3.1925. Liiton nykyinen jäsenistö koostuu Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueen kunnista, seurakunnista, kotiseutuyhdistyksistä ja henkilöjäsenistä.

– Liitto syntyi aikanaan auttamaan perustettavien kotiseutuyhdistysten toimintaa ja se harrasti myös museotoimintaa, sanoo Hämeen Heimoliiton toiminnanjohtajana vuodesta 2003 toiminut Sinikka Keino.

– Liittoa oli perustamassa akateemisia ihmisiä, jotka olivat toimineet jo aiemmin hämäläisosakunnassa, lisää liiton hallituksen puheenjohtaja Elisa Göös.

Retkiä ja matkoja

Hämeen Heimoliiton nykyinen toiminta on monimuotoista. Kotiseuturetkiä järjestetään vähintään kerran vuodessa. Viime kevään matka suuntautui Ainolaan ja Halosenniemeen. Lähiaikoina tehdään retki Helsinkiin Tuomaan markkinoille.

Hämeen Heimoliiton vuosittain joulukuussa jakama Häme-teko-palkinto annetaan aktiiviselle kotiseututyön parissa toimijalle. Häme-teko-palkinnon saaja voi olla yksityinen henkilö, ryhmä tai porukka, joka on tehnyt työtä hämäläisyyden hyväksi. Häme-teko voi olla vaikkapa tapahtuma tai näytelmä, talkootempaus, kulttuurimaiseman hyväksi tehty työ, historiallisesti merkittävän rakennuksen kunnostaminen, jokin muu hämäläisen perinteen vaaliminen tai siitä kertova julkaisu.

Kirjoja sekä tiloja

– Hämeen Heimoliiton jäsenmaksu henkilöjäseneltä on 15 euroa, yhdistysjäseniltä 20 euroa ja yhteisöjäseniltä 35 euroa. Muuta varainhankintaa on esimerkiksi muiden yhdistysten kirjojen myynti pienellä provisiolla. Kirjat ovat myynnissä Hämeen Heimoliiton nettisivuilla www.hameenheimoliitto.fi

– Myyn myös työpanostani, teen muun muassa tiedotteita ja kopiointia muille yhdistyksille, Sinikka Keino mainitsee.

– Muutenkin yhteistyö Leader Linnaseudun, Hämeen kylien ja maakunnan kotiseutuyhdistysten, maakuntaliiton ja kuntien kanssa on erittäin tärkeää, Elisa Göös sanoo.

Hämeen Heimoliitolla on oma toimisto Postin talossa Palokunnantalolla. Hallituskatu 22 olevaa kokoustilaa vuokrataan muille yhdistyksille joko vuosivuokralla tai yksittäisiä tapahtumia varten. Sinikka Keino hoitaa vuokrausasioita.

Uusia jäseniä toivotaan

– Hämeen Heimoliiton jäsenistö on keski-ikäistä, sillä kotiseudun merkitys korostuu iän myötä. Silti toivoisimme koulujen opetussuunnitelmaan otettavan jonkinlaista kotiseutuoppia. Tämä onkin Suomen Kotiseutuliiton toimintasuunnitelmassa vuodelle 2016 teemalla Kulttuuriperintö- ja kotiseutukasvatus perusopetuksessa.

– Kaikki kotiseutuyhdistykset ovat uuden edessä, mekin olemme miettineet, kuinka saada nuoria mukaan toimintaan. Suomi 100-projektiin vuonna 2017 meillä onkin hyviä ajatuksia, yhdistyksen puuhanaiset sanovat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset