fbpx
Kaupunkiuutiset

Työttömät pääsevät liikkumaan

Hämeenlinnalainen Lasten Liikunnan Tuki tarjoaa kaikille hämeenlinnalaisille työttömille mahdollisuuden kerran viikossa ilmaiseen ohjattuun liikkumiseen. Tervakoskella ja Riihimäellä sama mahdollisuus koskee nuoria aikuisia, eli alle 29-vuotiaita.

Tavoitteena on työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Samalla pyritään koulutus- ja työllistymisedellytysten parantamiseen.

Minua liikuttaa -hanke ESR-rahoitteinen kokonaisuus, joka jatkuu ainakin ensi vuoden helmikuun loppuun saakka.

Hyviä kokemuksia vajaan vuoden kestäneestä toiminnasta on kertynyt, sillä moni työtön on aktivoitunut liikkumaan, hankkimaan elämäänsä arkirytmiä ja samalla löytänyt terveellisempiä elämäntapoja.

– Olen saanut paljon uusia hyviä ideoita. Itse olen kävellyt aikaisemmin, mutta täältä on löytynyt uutta kipinää, hämeenlinnalainen “Tuija” kertoo.

Tuija on myös aloittanut tasapainoa, koordinaatiota ja lihasvoimaa kehittävien harjoitusten kotona tekemisen.

“Aila” sai puolestaan viikoittaisista liikuntatunneista kipinän laihduttamiseen ja yleiskunnon kohentamiseen, kun painoa on vuosien aikana kertynyt yli normirajojen.

– Täältä on löytynyt innostavat ja asiantuntevat ohjaajat, mikä vaikutti muun muassa siihen, että hakeuduin myös muuhun liikuntaan. Vesijumppa on seuraava koetus, Aila kertoo liikunnan ilon löytämisestä.

– Motivaatio liikkumista kohtaan on kasvanut roimasti!

Molemmat naiset pitävät tärkeänä myös sitä, että ryhmässä syntyy uusia sosiaalisia suhteita, eikä elämä ole enää yksin kotona jurottamista.

Minua liikuttaa -hankkeen käytännön toteuttajina ovat LLT:n työntekijät Anu Saarinen, Esa-Pekka Viinikka ja Olli Kartano. Trio käy vetämässä myös Tervakosken ja Riihimäen nuorille aikuisille suunnatut liikkumistuokiot.

– Kaiken kaikkiaan osallistujien kirjo on laaja. Liikkumassa käy nuoria ja vanhoja, naisia ja miehiä, maahanmuuttajia ja kantasuomalaisia. Meillä ei ole Hämeenlinnan toiminnan osalta muuta rajoitusta kuin se, että osallistujan täytyy olla työtön, Ani Saarinen kertoo.

Esa-Pekka Viinikka pitää hanketta huippuhyvänä, sillä monellakaan työttömällä ei ole mahdollisuutta harrastaa talviaikana liikuntaa sisätiloissa.

– Kokeilemme uusia lajeja, mutta aina niin, että jokainen voi osallistua. Emme kilpaile emmekä harjoittele, vaan liikumme jokaisen osallistujan edellytysten mukaan. Osallistuja ei tarvitse mitään varusteita, mutta vaihtovaatteet ovat hyvä olla muka jo hikoilunkin vuoksi, Viinikka painottaa matalan kynnyksen tärkeyttä.

Esimerkiksi lentopalloa ei pelata normipallolla, vaan vaikkapa ilmapallolla tai muilla kevyemmillä versioilla. Keilailu oli taas monelle kokemus, sillä osalle se oli ensikosketus keilahalliin ja -palloon.

Tähän saakka toimintaan osallistuneilla on useimmiten syntynyt liikuntakipinä. Olli Kartano kertoo esimerkin:

– Yksi osallistuja asetti tavoitteekseen päästä kiertämään ensi kesänä Kaurialan kentän. Se on hänelle iso asia. Toisaalta se kertoo siitä, millä kuntotasolla osallistujat voivat olla. Meille tärkeintä on, että tulee mukaan, kaikille löytyy varmasti oman kuntotason tekemistä, Kartano vakuuttaa.

Minua liikuttaa -tilaisuuksiin kokoonnutaan Hämeenlinnassa tiistaisin Kumppanuustalolla klo 10, Tervakoskella Seuratalolla torstaisin klo 12. Liikuntaa on kaksi tuntia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset