fbpx
Kaupunkiuutiset Hauho

Työttömiä tuetaan eteenpäin - Hattulassa alkanut hanke saa jatkoa ja laajenee lähikuntiin

Annukka Venetmäen kaverina on Lautsian maskottikoira Mosku, joka ottaa ystävällisesti vastaan myös kaikki Valjakolla työelämään -hankkeeseen osallistuvat. Kuva: Lea Karmala

Yli 18-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät saavat helmikuusta lähtien erityistä tukea Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Heitä valmentavat ja ohjaavat Riina Palmu ja Annukka Venetmäki Kohti työelämää -yhdistyksestä.

Aiemmin kaksikko veti samanlaista hanketta 18–29-vuotiaille ja yli 54-vuotiaille puolentoista vuoden ajan Hattulassa. Sen ansiosta kymmenen nuorta työllistyi, kuusi valmistui ammattiin ja kolme läpäisi lyhytkoulutuksen muun muassa kahvilatyöntekijäksi. Kymmenen nuorta suoritti heti alkuun ulkoalueiden hoidon tutkinnon osan kesän aikana.

– Suurin juttu oli se, että nuoret löysivät itselleen yhteisön ja kavereita. He innostivat toinen toisiaan, Palmu ja Venetmäki kertovat.

 

Ideana Valjakolla työelämään -nimisessä hankkeessa oli, että työttömät pääsisivät matalalla kynnyksellä uudelleen kiinni opintoihin tai löytäisivät muuta kautta itselleen työtä. Yhdistyksellä on kumppanina monia yrityksiä, jotka tarjoavat työkokeilupaikkoja, mutta lisää vielä kaivataan talkoisiin mukaan. Vetäjät kehuvat myös hyvää yhteistyötä Koulutuskeskus Tavastian kanssa.

Ohjaajat ja ohjattavat juttelevat paljon keskenään ja puuhaavat rentoja juttuja yhdessä. Sanalla he miettivät, mikä voisi olla kullekin se kiinnostava urajuttu. Pahimmillaan osa nuorista oli ollut jo vuosia työttömänä tai kuntouttavassa työtoiminnassa mukana, ennen kuin he pääsivät hankkeen avulla eteenpäin.

– Ihmisillä voi olla kaikenlaisia vaikeuksia, vaikka he olisivat aivan huipputyyppejä. Kaikki ovat hyviä jossain. Tärkeintä on, että he alkavat miettiä omaa elämäänsä ja mahdollisuuksiaan. Jälkeenpäin on ollut ihana nähdä, miten he ovat päässeet eteenpäin ja pitävät meihin vieläkin yhteyttä, Palmu ja Venetmäki iloitsevat.

 

Pian alkavaan, ESR:n rahoittamaan työvoimapoliittiseen jatkohankkeeseen tulevat mukaan nyt myös lähikunnat. Yhdistys vuokrasi juuri itselleen toimitilat Hauhon Lautsiasta.

– Ei ole tarkoituksena, että ihmisten pitää tulla tänne toimistoon, vaan me kierrämme kentällä, Palmu ja Venetmäki sanovat.

Mukaan pääsee joko itse ilmoittautumalla tai esimerkiksi työvoimatoimiston ohjaamana. Valmentajat iloitsevat, että pari nuorta on jo käynyt paikan päälle kyselemässä, milloin aloitetaan.

– Otamme kaikki vastaan. Jos huomaamme, että joku tarvitsee apua ihan missä tahansa asiassa, vaikka hammaslääkäriin menossa, olemme heti yhteydessä ja ohjaamme saamaan lisää apua. Tärkeintä on, että joku ottaa tuen tarvitsijoista kopin, he tähdentävät.

Palmu ja Venetmäki sanovat tykkäävänsä työstään todella paljon, silä heidän mielestään on mahtavaa nähdä, kuinka nuoret saavat itselleen apua ja pääsevät elämässään flow-tilaan. Venetmäki on aiemmin tehnyt myös etsivää nuorisotyötä.

 

Yhteyttä voi ottaa Riina Palmuun p. 040 718 8700, Annukka Venetmäkeen p. 0407094543 taikka sähköpostilla Annukka.venetmaki@icloud.com tai info@kohtityoelamaa.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset